Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Masaker v nákupnom centre: PRVÉ FOTO strelca, najmenej 20 mŕtvych!

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: Twitter)

EL PASO - Pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v meste El Paso na juhu USA zahynulo 20 ľudí a 26 ďalších utrpelo zranenia. Oznámil to texaský guvernér Greg Abbott. Podľa mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora sú medzi obeťami traja Mexičania, šesť Mexičanov bolo zranených.

Policajtov prvý ostrý zásah: Hrozivé VIDEO, vytiahol zbraň na útočiaceho psa a... všetko sa zvrhlo!

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Policajti v súvislosti s útokom zadržali belocha vo veku 21 rokov. Streľbu, ktorá sa odohrala v obchodnom dome Walmart, polícia vyšetruje ako možný zločin z nenávisti.

Na sociálnych sieťach sa objavili správy o tom, že útočník spísal manifest, v ktorom hovorí o potrebe reagovať na "hispánsku inváziu do Texasu" a vyjadruje podporu masakru v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, kde austrálsky belošský pravicový extrémista zabil v marci 51 ľudí.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP/Rudy Gutierrez)

Asi sedemstotisícové mesto El Paso leží na hraniciach s Mexikom, na druhej strane hranice je viac ako miliónové mesto Ciudad Juárez. V obchodnom dome Walmart v El Pase bolo v čase streľby v sobotu dopoludnia miestneho času 1000 až 3000 nakupujúcich a asi 100 predavačov. Mnohí zákazníci vraj prišli nakúpiť potreby pred začiatkom školského roka.

Útočník bol podľa hovorcu miestnej polície Roberta Gomeza s najväčšou pravdepodobnosťou len jeden a policajti ho zadržali bez jediného výstrelu. Identifikovaný bol ako Patrick Crusius z oblasti Dallasu, ktorý sa nachádza viac ako 1000 kilometrov východne od El Pasa.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Plano High School)

Televízna stanica KTSM zverejnila na svojich internetových stránkach fotografie muža, ktoré údajne urobili bezpečnostné kamery vo Walmarte. Je na nich vidieť mladíka v okuliaroch, khaki nohaviciach a čiernom tričku s útočnou puškou.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Jeden zo svedkov Glendon Oakly televízii CNN povedal, že bol práve v obchode so športovým tovarom v susednom nákupnom stredisku Cielo Vista, keď dovnútra vbehlo dieťa a kričalo, že vo Walmarte vyčíňa strelec. Podľa Oaklyho nikto nebral slová dieťaťa vážne, o niekoľko minút neskôr ale muž sám počul výstrely.

Polícia ihneď zasahovala
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: twitter.com/Ivan Pierre Aguirre)

Kianna Longová nakupovala s manželom vo Walmarte, keď sa ozvala paľba. "Ľudia spanikárili a zohnutí nízko nad zemou utekali preč," uviedla Longová, ktorá spoločne so svojím mužom prebehla skladom v zadnej časti obchodu a s ďalšími zákazníkmi sa schovala do oceľového kontajnera v zásobovacích priestoroch.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

Ku streľbe v El Pase sa na twitteri vyjadril prezident Donald Trump. "Správy sú veľmi zlé, mnoho mŕtvych. Spolupracujeme s miestnymi úradmi, hovoril som s guvernérom. Boh s Vami všetkými," napísal.

Tragédia vyvolala v Spojených štátoch vlnu solidarity, ale aj nové volanie po prísnejšej kontrole zbraní. K nim sa pripojil okrem iného prezidentský kandidát a bývalý texaský kongresman Beto O'Rourke, ktorý z El Pasa pochádza. O streľbe vo svojom domovskom meste sa dopočul na diskusnom fóre demokratických prezidentských uchádzačov v Las Vegas. Očividne otrasený O'Rourke poukázal na to, že podľa prvých zistení strelec útočil vojenským typom zbrane, a zdôraznil, že je potrebné predaj takýchto zbraní čo najskôr zakázať.

"Je najvyšší čas konať a ukončiť túto epidémiu násilia súvisiacu so zbraňami," napísal na twitteri favorit demokratických primárok Joe Biden. "Táto epidémia násilia neskončí, kým neporazíme zbrojnú lobby a nepresadíme prísnejšie a lepšie zákony o držaní zbraní," uviedol newyorský starosta Bill de Blasio.

Polícia ihneď zasahovala
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: twitter.com/Ivan Pierre Aguirre)

Snaha odporcov zbrojnej lobby bola v USA doteraz márna. V Kongrese sa návrh na sprísnenie zákona o držaní zbraní objavil už niekoľkokrát, ale scenár bol zakaždým zhruba rovnaký - demokrati žiadali sprísnenie podmienok pre zaobstarávanie zbraní, republikáni odkazovali na druhý dodatok americkej ústavy, ktorý občanom zaručuje právo ozbrojovať sa.

Polícia ihneď zasahovala
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: twitter.com/Ivan Pierre Aguirre)

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že šialení strelci nie sú v USA neobvyklým javom. Naposledy minulú nedeľu devätnásťročný muž zastrelil troch ľudí na gastronomickom festivale v kalifornskom meste Gilroy, potom spáchal samovraždu.

Agentúra taktiež uviedla, že sobotňajší útok v El Pase bol ôsmym najhorším masakrom strelnou zbraňou v modernej histórii USA. Pri tom vôbec najkrvavejšom v roku 2017 usmrtil šesťdesiatštyriročný Stephen Paddock pri streľbe na účastníkov koncertu v Las Vegas 58 ľudí.

Reakcie svedkov

Vanessa Sáenzová prišla na parkovisko pred obchodným domom Walmart práve v okamihu, keď streľba začala. "Bolo počuť traskavé rany. Otočila som sa a videla som, ako z Walmartu vychádza žena a mieri k autu. Mala v nákupnom vozíku potraviny a zrazu padla k zemi," povedala obyvateľka El Pasa Sáenzová televízii Fox News. "Útočník strieľal náhodne, nevyhľadával žiadne konkrétne osoby. Strieľal na každého, kto mu prišiel do cesty," podotkla. Akonáhle si Sáenzová uvedomila, čo sa deje, rýchlo obrátila auto a snažila sa čo najrýchlejšie odísť. Strelec v tom čase vstupoval do obchodného domu. "Kráčal sebavedome, pokojne, ako by bol na nejakej misii," vyhlásila svedkyňa masakru.

Podobne popísal konanie strelca tiež Miguel Rodríguez, ktorý v obchode so sedemročným synom vyberal hračku. "Strelec išiel uličku za uličkou a strieľal na každého, koho videl," uviedol Rodríguez, ktorý si so synom po prvých výstreloch ľahol na zem.

"Počuli sme výstrely a videli sme dym," vypovedal podľa denníka The New York Times 18-ročný Victor Gamboa, ktorý v spomínanom obchodnom dome pracuje v reštaurácii rýchleho občerstvenia. "Potom som si všimol zakrvaveného muža ležiaceho na zemi. Vyzeral mŕtvy. Stalo sa to všetko hrozne rýchlo," dodal Gamboa, ktorý podľa svojich slov s ďalšími zamestnancami skrýval zákazníkov v reštaurácii, kým neprišli policajti a neodviedli ľudí do bezpečia.

Dvadsaťročný Manuel Uruchurtu počul výstrely krátko po tom, čo o 10:36 miestneho času (18:36 SELČ) zaplatil pri pokladni vo Walmarte. Z obchodného domu vybehol s davom ďalších ľudí. Vonku videl na zemi dve telá, jedno v kaluži krvi. "Stretával som plačúcich ľudí: deti, starých ľudí, všetci boli v šoku," povedal podľa The New York Times Uruchurtu. "Videl som bábätko, mohlo mať tak šesť, osem mesiacov. Po celom bruchu malo krv a usedavo plakalo. Našťastie bolo stále ešte nažive," dodal.

Rasistický manifest

Polícia v Texase sa zaoberá rasistickým manifestom, ktorý sa objavil na internete krátko predtým, než strelec v obchode Walmart v El Pase v sobotu zabil 20 ľudí a ďalších 26 osôb zranil. Či autorom dokumentu je útočník, zatiaľ nie je jasné. Podľa agentúry AP to oznámil starosta El Pasa Dee Margo. Médiá píšu o tom, že streľba mohla mať rasový podtext.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP/Andres Leighton)

Autor manifestu píše, že Hispánci prichádzajúci do Spojených štátov nahradia starnúcich belošských voličov, čo môže v nadchádzajúcich voľbách urobiť z Texasu "modrý štát" a mať za dôsledok, že ďalším americkým prezidentom bude demokrat. Text je tiež kritický k republikánom; tvrdí, že majú príliš veľké väzby na korporácie a propagujú ničenie životného prostredia.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP/Christian Chavez)

Hoci 21-ročný Patrick Crusius, ktorého polícia kvôli streľbe v nákupnom centre zadržala, na twitteri chválil plány prezidenta Donalda Trumpa na vybudovanie hraničného múru medzi USA a Mexikom, autor manifestu píše, že rovnaké názory ohľadom rasy mal ešte pred Trumpovou volebnou kampaňou.

Manifest na jednej strane odmieta, že by hlásal nadradenosť belochov, zároveň ale tvrdí, že "miešanie rás" ničí národ; propaguje preto rozdelenie Spojených štátov na územne vymedzené enklávy rozdelené podľa rás, píše AP.

Prokuratúra žiada trest smrti

Americká prokuratúra bude požadovať trest smrti pre strelca, ktorý v sobotu v texaskom meste El Paso usmrtil 20 ľudí. Čin je považovaný za vnútroštátny terorizmus, uviedli v nedeľu príslušné orgány, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

"Obvinenie na úrovni štátu sa vzťahuje na úkladnú vraždu, za čo je možné udeliť trest smrti. Budeme to požadovať," uviedol na tlačovej konferencii šéf miestnej justície Jaime Esparza. Miestna polícia spolupracuje s federálnymi vyšetrovateľmi na objasnení masovej vraždy, ktorú spáchal 21-ročný muž pochádzajúci z dallaskej oblasti.

MIMORIADNE Masaker v nákupnom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP/Andres Leighton)

"Úzko spolupracujem s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom," vyhlásil John Bash, sudca Západného okrsku štátu Texas. Vyšetrovatelia sa momentálne zaoberajú "manifestom", ktorý strelec údajne napísal a v ktorom vyjadruje svoju nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hraniciach s Mexikom. Páchateľ v danom dokumente tiež údajne velebí nedávnu streľbu v dvoch novozélandských mešitách.

Viac o téme: StreľbaObchodné centrumUSAEl Paso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu