Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na dovolenkovom ostrove Cyprus vybuchla zablúdená raketa: VIDEO Bol na nej nápis v ruštine

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube/Barko Türk, Twitter/Syrian_MC)

NIKÓZIA – Podľa armádnych znalcov bola podozrivá zblúdená raketa, ktorá zasiahla dovolenkový ostrov Cyprus, vyrobená v Rusku. Projektil zasiahol úbočie severne od hlavného mesta Nikózie v pondelok v skorých ranných hodinách. Výbuch bolo počuť na míle ďaleko.

Pohotovostné zložky sa o jednej hodine po polnoci ponáhľali za hlukom troch explózií a šľahajúcimi plameňmi, ktoré im hlásili domáci. Minister zahraničných vecí severného (tureckého) Cypru Kudret Ozersay vyhlásil, že šlo o ruskú raketu, ktorá bola vystrelená zo systému na ochranu pred vzdušným útokom na vojnou zmietanú Sýriu.

Na dovolenkovom ostrove Cyprus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Syrian_MC)

Grécky cyperský vojenský analytik Andreas Pentaras povedal, že trosky naznačujú, že ide o ruskú raketu S-200. Podľa miestnych médií sa na zvyškoch rakety našlo označenie v ruštine. Armáda vylúčila, že by príčinou nehody bol pád vrtuľníka alebo iného lietadla.

.

Podozrivá raketa protivzdušnej obrany minula svoj cieľ a dopadla na stredomorský ostrov, ktorý sa nachádza v blízkosti Sýrie. Ak by sa táto informácia potvrdila, bolo by to po prvý raz, čo by sa vojna v Sýrii dotkla Cypru.

Na dovolenkovom ostrove Cyprus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Syrian_MC)

Minister Ozersay zverejnil na twitteri informáciu: „Prvé vyhodnotenie znie, že ruská raketa, súčasť systému protivzdušnej obrany, ktorý minulú noc čelil leteckému útoku na Sýriu, dokončila svoju dráhu, ale minula cieľ a dopadla do našej krajiny.“

Na dovolenkovom ostrove Cyprus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Syrian_MC)

Izraelské lietadlá vystrelili počas noci rakety smerujúce na sýrske vojenské pozície v Homse a na okraji Damašku. Pri útoku zahynulo najmenej šestnásť ľudí, z toho šesť civilistov vrátane dieťaťa, a zranilo sa ďalších 21.

Líder cyperských Turkov Mustafa Akinci predtým uviedol, že incident bol spojený s vojenskými operáciami na Blízkom východe a armáda uskutočňuje ďalšie vyšetrovanie.

Našťastie nikto nebol zranený, keď sa strela zrútila na úbočie hory v oblasti len niečo vyše 16 km severovýchodne od Nikózie. Ostrov je obľúbenou destináciou pre britských turistov. Podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí každoročne navštívi Cyprus približne milión britských dovolenkárov.

Viac o téme: RuskoCyprusProtivzdušná obranaRakera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu