Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desať rokov od leteckej katastrofy: Airbus s 228 ľuďmi sa zrútil do Atlantiku, smrť troch Slovákov

Trosky nájdené v Atlantiku Zobraziť galériu (4)
Trosky nájdené v Atlantiku (Zdroj: airdisaster.com, wikipedia.org, mitchellarchives.com)

RIO DE JANEIRO/PRAHA - Haváriu lietadla Airbus A330-203 spoločnosti Air France, ktorý sa 1. júna 2009 zrútil do Atlantiku pri lete z Brazílie do Francúzska, spôsobili technické i ľudské faktory. Vyplynulo to z vyšetrovania havárie, pri ktorej zahynulo všetkých 228 ľudí na palube, vrátane troch Slovákov. Záverečná vyšetrovacia správa bola zverejnená v júli 2012. Upozorňuje sa v nej na nedostatky vo vybavení lietadla a na nevhodné reakcie vystresovaných pilotov.

Sekundy od tragédie v Bratislave: VIDEO Na dráhe sa takmer zrazili dve lietadlá

Dvojmotorové prúdové lietadlo na linke AF 447 prepravovalo z Ria de Janeiro do Paríža v osudný deň 216 cestujúcich z 34 krajín, predovšetkým Francúzska, Brazílie a Nemecka, a tiež napríklad troch Slovákov. Bolo tu jedno dojča a sedem detí mladších ako 12 rokov, 82 žien a 126 mužov. Z dvanástich členov posádky bolo 11 z Francúzska a jeden z Brazílie.

Desať rokov od leteckej
Zobraziť galériu (4)

Katastrofa letu 447 Air France sa podľa správy začala tým, že prestali kvôli náhlej námraze riadne fungovať snímače rýchlomerov, takzvané Pitotove sondy. To viedlo k dočasnej nejasnosti ohľadom rýchlosti lietadla. Dvaja piloti, ktorí lietadlo riadili, nepochopili, že sa nachádzajú v situácii, keď sa blíži úplná strata kontroly nad strojom.

Desať rokov od leteckej
Zobraziť galériu (4)

Stroj letel v tej chvíli v nadmorskej výške okolo 10.668 metrov a bol riadený autopilotom, ktorý sa však po strate indikátorov rýchlosti sám náhle vypol. Lietadlo potom ručne pilotoval tridsaťdvaročný a najmenej skúsený z troch pilotov.

Desať rokov od leteckej
Zobraziť galériu (4)

Vyšetrovací úrad na základe svojich zistení zdôraznil potrebu školiť a cvičiť pilotov, aby lepšie poznali systémy lietadiel a mohli tak riešiť prípadné nezvyčajné situácie.

Nehoda Airbusu A330 je štvrtým najhorším leteckým nešťastím za posledných desať rokov, najviac obetí si vyžiadalo zrútenie malajzijského Boeingu 777 z letu MH17 s 298 ľuďmi na palube v júli 2014 pri dedine Hrabovo na východe Ukrajiny v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Podľa ukrajinských úradov bolo lietadlo zostrelené protilietadlovou raketou, zo zodpovednosti za túto haváriu, ktorú nikto neprežil, sa navzájom obviňujú separatisti a ukrajinské vládne sily.

Viac o téme: NehodaPádLietadloAir FranceAirbus A330-203
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu