Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump sa ako prvý politik stretol s novým japonským cisárom: Reč padla aj na Severnú Kóreu

Trump navštívil ako prvý zahraničný štátnik nového japonského cisára Naruhita Zobraziť galériu (4)
Trump navštívil ako prvý zahraničný štátnik nového japonského cisára Naruhita (Zdroj: TASR/Kyodo News via AP)

TOKIO - Americký prezident Donald Trump sa v pondelok stal prvým zahraničným lídrom, ktorý sa stretol s novým japonským cisárom Naruhitom. Písali o tom agentúry AP a AFP.

Americký prezident sa s japonským cisárom zišiel počas ceremónie, ktorá sa konala v cisárskom paláci v Tokiu. Trump sa má v pondelok ešte zúčastniť na pracovnom obede a spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem a bude taktiež čestným hosťom na cisárskom bankete. 

Americký prezident Donald Trump pricestoval na štvordňovú štátnu návštevu Japonska ešte v sobotu. Cieľom jeho cesty je posilňovanie vzťahov s touto východoázijskou krajinou a rozhovory o obchode, ako aj o rastúcich hrozbách zo strany Severnej Kórey. 

Korunný princ Naruhito a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Japan Pool via AP)

Naruhito sa chryzantémového trónu oficiálne ujal o polnoci miestneho času (30. apríl, 17.00 h SELČ) z 30. apríla na prvého mája a stal sa tak v poradí 126. japonským cisárom. Japonský parlament 9. júna 2017 vyplnil želanie dnes už bývalého cisára Akihita a schválil návrh zákona umožňujúci tomuto monarchovi abdikovať. Zákon o abdikácii platí len pre Akihita a nasledovníkom neumožní, aby jeho príklad nasledovali.

Trump potvrdil záujem rokovať s Iránom

Americký prezident Donald Trump v pondelok počas návštevy Japonska potvrdil záujem rokovať s Iránom, informovala agentúra AFP. Japonský premiér Šinzó Abe podľa AFP zvažuje možnosť vycestovať do Teheránu. "Verím, že Irán by chcel viesť rozhovory - a ak chcú viesť rozhovory oni, my ich chceme viesť tiež," povedal Trump.

"Uvidíme, čo sa stane," pokračoval Trump a dodal, že premiér Abe má veľmi blízke vzťahy s iránskou vládou. "Nikto nechce, aby sa stali hrozné veci - najmä ja nie," dodal.

Medzi USA a KĽDR je "veľký rešpekt"

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a KĽDR sú založené na "veľkom rešpekte", informovala agentúra AFP. Trump v tejto súvislosti predpovedal "veľa dobrých vecí" - aj napriek nedávnej sérii severokórejských raketových skúšok.

Donald Trump a Kim
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Host Broadcast via AP)

"Osobne si myslím, že v súvislosti so Severnou Kóreou nastane veľa dobrých vecí - cítim to. Možno mám pravdu, možno sa mýlim, ale mám taký pocit," povedal Trump na začiatku bilaterálnych rokovaní s japonským premiérom Šinzóom Abem v Tokiu. Americký prezident dodal, že vzťahy medzi USA a KĽDR sú založené na veľkom rešpekte.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton v sobotu povedal, že KĽDR nedávnou sériou skúšok rakiet krátkeho doletu porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.  "Severná Kórea odpálila nejaké malé zbrane, čo vyrušilo niekoľkých mojich ľudí a iných - ale nie mňa," napísal v nedeľu na Twitteri Trump. Predstavitelia Severnej Kórey označili v pondelok Boltona v tejto súvislosti za "vojnového štváča" a "ľudský nepodarok".

Japonsko plánuje od USA kúpiť 105 stíhačiek F-35

Americký prezident Donald Trump v pondelok uviedol, že Japonsko plánuje od Spojených štátov kúpiť 105 stíhacích lietadiel typu F-35, čím by získalo najväčšiu letku týchto stíhačiek spomedzi všetkých spojencov USA. Informovala o tom agentúra AFP. Trump japonské plány na nákup amerických stíhačiek oznámil počas návštevy Japonska, na ktorú pricestoval ešte v sobotu.

Pentagón opäť povolil lety
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

USA nie sú pripravené na uzavretie obchodnej dohody s Čínou

Spojené štáty nie sú pripravené na uzatvorenie obchodnej dohody s Čínou. Konštatoval to americký prezident Donald Trump, ale ponechal ako otvorenú možnosť, že obe krajiny by raz mohli dohodu dosiahnuť. Počas návštevy Tokia Trump v pondelok o Číne povedal, že by rada uzavrela dohodu. "My nie sme pripravení dohodu uzavrieť," dodal. "Vyberáme desiatky miliónov dolárov na clách a táto suma by mohla ísť hore veľmi, veľmi podstatne, veľmi ľahko," povedal šéf Bieleho domu.

Trump však predpovedá "veľmi dobrú dohodu s Čínou niekedy v budúcnosti, pretože neverím, že Čína môže pokračovať v platení tých naozaj stoviek miliárd dolárov na clách". Americký prezident zároveň uviedol, že očakáva schôdzku so svojím čínskym partnerom Si Ťin-pchingom na budúci mesiac počas summitu G20 v Japonsku.

Trump sa nezhodol s Abem

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že ho "osobne netrápia" nedávne testy rakiet krátkeho doletu, ktoré Severná Kórea vykonala tento mesiac. Informovala o tom agentúra AP. Japonský premiér Šinzó Abe, ktorý vedľa neho stál po rokovaniach na tlačovej konferencii v Tokiu, s ním nesúhlasil. Povedal, že tieto raketové skúšky porušili rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a sú poľutovaniahodné. Abeho znepokojujú, pretože predstavujú hrozbu pre bezpečnosť v Japonsku.

Trump sa tiež urážlivo vyjadril na adresu bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý je jedným z jeho demokratických vyzývateľov v budúcoročných prezidentských voľbách. Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno uviedol o Bidenovi, že má nízke IQ, a Trump teraz vyslovil s týmto hodnotením súhlas.

Americký prezident ešte pred rokovaním s Abem vyhlásil, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a KĽDR sú založené na "veľkom rešpekte". V tejto súvislosti predpovedal "veľa dobrých vecí" - aj napriek nedávnej sérii severokórejských raketových skúšok. "Osobne si myslím, že v súvislosti so Severnou Kóreou nastane veľa dobrých vecí - cítim to. Možno mám pravdu, možno sa mýlim, ale mám taký pocit," povedal Trump.

Viac o téme: Návšteva Donald TrumpJaponskoSpojené štátyCisár Naruhito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu