Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Japonský cisár Naruhito predniesol novoročný príhovor: Verí, že prírodné katastrofy ustúpia

Cisár Naruhito
Cisár Naruhito (Zdroj: SITA/AP/Issei Kato)

TOKIO - Japonský cisár Naruhito vo štvrtok predniesol svoj prvý novoročný príhovor od svojho nástupu na tzv. chryzantémový trón. Verí, že rok 2020 bude rokom bez prírodných katastrof. Informovala o tom agentúra AFP.

"Som rád, že Nový rok oslavujem spolu s vami," povedal prítomným obyvateľom Naruhito z balkóna cisárskeho paláca v japonskej metropole Tokio. Desaťtisíce ľudí okrem cisára pozdravila aj cisárovná Masako. Niektorí zo zhromaždených mávali japonskými vlajkami a skandovali želanie "Banzai" (dlhý život).

"Na druhej strane ma znepokojuje, že pre vlaňajšie tajfúny a prudké dažde má stále mnoho ľudí ťažký život," povedal 59-ročný cisár. Dodal, že verí, že rok 2020 bude "dobrý, pokojný a bez prírodných katastrof". Vlani v decembri cisársky pár navštívil obyvateľov regiónu na severovýchode Japonska, ktorý v októbri zasiahol ničivý tajfún Hagibis. Prírodný živel si vyžiadal viac ako 80 obetí na životoch a vážne narušil miestnu infraštruktúru.

Na tradičných novoročných oslavách sa zúčastnil aj Naruhitov otec Akihito - bývalý japonský cisár, ktorý abdikoval vlani 30. apríla. Japonská verejnosť má počas roka iba dve príležitosti dostať sa k cisárovi tak blízko - 2. januára po Novom roku a v deň jeho narodenín.

Viac o téme: Novoročný príhovorNaruhitoJaponský cisár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu