Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zeman prirovnal krízu vo Venezuele k Československu: Guaidó môže skončiť ako Husák

Miloš Zeman a Juan Guaidó Zobraziť galériu (3)
Miloš Zeman a Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Ariana Cubillos)

PRAHA - Dočasný venezuelský prezident Juan Guaidó by podľa českého prezidenta Miloša Zemana skončil ako "venezuelský Husák", ak by kvôli riešeniu situácie v krajine požiadal o vojenskú intervenciu v cudzine, napríklad v USA. Zeman to povedal v nedeľu v programe Prezidentský Pressklub rádia Frekvence 1. Guaidó v piatok uviedol, že je pripravený povoliť americkú vojenskú intervenciu, ak to bude nutné, pripomína spravodajský server ČT 24.

"Aj keď nemám rád latinskoamerických diktátorov, a to odo mňa ani nikto nemôže čakať, tak nemám tiež rád vojenské intervencie, pozývacie listy a okupáciu. Ak Juan Guaidó urobí to, že nedokáže vyriešiť tento problém v rámci Venezuely a bude sa obracať na zahraničných protektorov, tak skončí ako venezuelský Husák," uviedol Zeman.

Gustáv Husák sa stal prezidentom v niekdajšom Československu po jeho okupácii vojskami Varšavskej zmluvy a bol jedným zo symbolov kolaborácie so sovietskym režimom.

Juan Guaidó
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Guaidó zložil prezidentskú prísahu koncom januára po tom, ako parlament neuznal druhý prezidentský mandát Nicolása Madura, pretože vzišiel z nedemokratických volieb. Česká vláda uznala Guaidóa za dočasného prezidenta, podobne ako ďalšie štáty Európskej únie alebo USA. Rusko alebo Čína podporujú Madurov režim.

Zeman v stredu Guaidóovi zablahoželal k prevzatiu úradu a pozval ho do Českej republiky. V liste tiež vyjadril nádej, že sa vo Venezuele zmietanej ústavnou krízou a masovými protestami podarí úspešne prechod k demokracii.

Lekári žiadajú pomoc

Venezuelskí lekári požadovali v nedeľu, aby armáda povolila prísun humanitárnej pomoci do krajiny. Približne 20 lekárov v bielych plášťoch nieslo obrovskú venezuelskú vlajku a vyzývalo armádu, aby odstránila z cesty cisternové vozidlo a dva nákladné kontajnery, ktoré blokujú most, v blízkosti ktorého je pomoc poskytnutá Spojenými štátmi uskladnená.

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Lekári protestovali pri vjazde na tento most na kolumbijskej strane hranice, keďže by podľa vlastných slov čelili následkom, keby sa zúčastnili podobnej demonštrácie na venezuelskej strane, uviedla agentúra AP.

Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó, ktorého približne 50 krajín uznalo za venezuelského prezidenta, vyzval armádu, aby starostilo zvážila, ako sa zachová. Po tom, ako sa s rodinou zúčastnil nedeľných bohoslužieb, uviedol, že blokovanie humanitárnej pomoci je "zločinom proti ľudskosti".
 

Viac o téme: VenezuelaMiloš ZemanNicolás MaduroGustáv HusákJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu