Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievča (18) zo Saudskej Arábie ušlo od rodiny: Dráma na letisku v Thajsku, bojí sa, že ju zabijú

Alkununovej fotky z letiska Zobraziť galériu (3)
Alkununovej fotky z letiska (Zdroj: Twitter/rahaf Mohameed)

BANGKOK - Osemnásťročnej žene zo Saudskej Arábie žiadajúcej o azyl v Thajsku zamietli v nedeľu vstup do krajiny a zadržali ju na letisku v Bangkoku, informovala agentúra AFP.

Rahaf Muhammad Mutlak Alkununová pre AFP povedala, že ju na letisku Suvarnabhumi v Bangkoku zastavili zástupcovia saudskoarabských a kuvajstkých úradov a násilím jej odobrali cestovné doklady - čo potvrdila aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Žena bola podľa svojich slov obeťou fyzického a psychického násilia v rodine. "Moja rodina je veľmi prísna a zamkla ma v izbe na šesť mesiacov len za ostrihanie vlasov," povedala a dodala, že je vystrašená a stráca nádej. "Som si na 100 percent istá, že ma zabijú hneď, ako sa dostanem zo saudskej väznice," dodala. Úradom ju nahlásil jej mužský poručník, pretože cestovala bez jeho povolenia.

Dievča (18) zo Saudskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/rahaf Mohameed)

"Nemala pri sebe žiadne ďalšie dokumenty, ako napríklad spiatočnú letenku a ani peniaze," povedal šéf thajského imigračného úradu Suračate Hakparn. Žena podľa neho ušla od rodiny, aby sa vyhla svadbe, a má strach z návratu do Saudskej Arábie. V súčasnosti je v opatere thajských úradov, ktoré už kontaktovali veľvyslanectvo Saudskej Arábie, dodal Hakparn.

Alkununová tvrdila, že je na ceste za získaním azylu v Austrálii, kde údajne má potrebné víza, a zamestnanci zo saudskoarabskej a kuvajtskej ambasády ju zastavili po vystúpení z lietadla v Bangkoku. Zástupca riaditeľa HRW pre oblasť Ázie Phil Robertson konanie thajských úradov kritizoval. "Aká krajina dovolí diplomatom pohybovať sa v uzavretej oblasti letiska a zobrať pas pasažierovi?" povedal a dodal, že v Saudskej Arábii je týranie žien v rámci rodiny beztrestné.

Hakparn povedal, že Alkununovú pošlú v pondelok naspäť do Saudskej Arábie. "Je to problém rodiny," vyhlásil. Pre saudskoarabské ženy stále platia prísne obmedzenia a na cestovanie do zahraničia potrebujú súhlas mužského poručníka, najčastejšie otca alebo manžela.

Viac o téme: Saudská ArábiaRahaf Muhammad Mutlak Alkununová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu