Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena, ktorá utekala od vlastnej rodiny žiadala o azyl: Rozhodla sa pre Kanadu, odišla v piatok

Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová
Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová (Zdroj: SITA/Rahaf Mohammed Alqunun/Human Rights Watch via AP)

BANGKOK - Mladá saudskoarabská žena, ktorá utiekla pred svojou rodinou a odmietala opustiť hotelovú izbu v thajskom hlavnom meste Bangkok, v piatok odletela do Kanady, kde požiadala o azyl. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na thajské úrady.

Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová (18) v pondelok odmietla nastúpiť na let z Bangkoku do Kuvajtu, kde ju čakala jej rodina, a zabarikádovala sa vo svojej izbe letiskového hotela. Žena tvrdí, že sa zriekla islamu, čo je v Saudskej Arábii trestateľné smrťou. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviedol, že ju považuje za právoplatnú utečenku.

Saudskoarabka spustila na sociálnych médiách kampaň za svoju slobodu, ktorá upriamila na jej prípad svetovú pozornosť. Al-Kunúnová odletela z Bangkoku o 23.15 h miestneho času (17.15 h SEČ), spresňuje tlačová agentúra AFP. Jej kampaň však vyvolala aj negatívne reakcie a mladá žena bola po vyhrážkach smrťou nútená deaktivovať svoj účet na Twitteri.

O azyl požiadala Austráliu, Kanadu, Spojené štáty a Britániu. Obáva sa, že jej vlastná rodina by ju mohla zabiť za to, že sa zriekla islamu a utiekla pred núteným sobášom. Podľa vlastných slov je obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii Human Rights Watch (HRW) povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie. Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte.

Viac o téme: Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu