Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českých a amerických vojakov vyšetrujú: V Afganistane mali spôsobiť smrť väzňa, vraha ich kolegu

Špeciál s pozostalým pristál na vojenskom letisku Praha-Kbely minulý mesiac. Zobraziť galériu (3)
Špeciál s pozostalým pristál na vojenskom letisku Praha-Kbely minulý mesiac. (Zdroj: Twitter Ministerstvo obrany )

NEW YORK/PRAHA - Českí a americkí vojaci sú vyšetrovaní kvôli úmrtiu zbitého afganského vojaka Vahidulláha Chána, ktorý bol vo väzbe pre podozrenie zo zabitia českého psovoda Tomáša Procházku z minulého mesiaca. Informoval o tom americký denník The New York Times (NYT). Hovorca českého ministerstva obrany Jan Pejšek obvinenia dôrazne odmietol a uviedol, že ide o štandardné vyšetrovanie.

Česko smúti za mŕtvym vojakom, ktorý padol v Afganistane: Otec dvoch dcér, chovateľ a muž do nepohody!

Amerických a českých vojakov v Afganistane vyšetrujú kvôli smrti člena afganskej jednotky, ktorý bol zbitý vo väzbe NATO v západnom Afganistane, napísal v pondelok denník s odvolaním sa na amerických a afganských činiteľov. Udalosť podľa NYT ukazuje, ako sa medzi vojenskými silami rozrástlo po 17 rokoch vojny napätie.

"Striktne odmietame podobné obvinenia. Prebieha štandardné vyšetrovanie útoku príslušníka afganských bezpečnostných síl na českého vojaka, na ktorom sa zúčastňujú všetky zainteresované strany," povedal dnes ráno Pejšek v e-maile zaslanom ČTK.

Vahidulláh Chán bol obvinený, že minulý mesiac zabil českého psovoda Tomáša Prechádzku pri jednom zo štyroch tohtoročných smrtiacich útokov afganských vojakov na príslušníkov síl NATO.

Zabitý psovod Tomáš Procházka
Zobraziť galériu (3)
Zabitý psovod Tomáš Procházka  (Zdroj: FB/Tomáš Procházka)

Devätnásťročný afganský vojak Chán začal 22. októbra strieľať na prechádzajúce české vozidlo na základni Šindánd v provincii Herát. Pri útoku zomrel Tomáš Procházka a ďalší dvaja českí vojaci boli zranení. Počas niekoľkých hodín bol Chán zatknutý afganskými jednotkami a vzatý do väzby západných síl. V čase, keď bol navrátený afganským jednotkám, bol zbitý a v bezvedomí, uvádzajú afganskí úradníci. Krátko potom zomrel.

Nemenovaný americký činiteľ povedal, že tím armádnej siedmej skupiny špeciálnych síl, ktorá pomohla previesť Chána do väzby českých vojakov, bol stiahnutý z Afganistanu. Nie je však jasné, či sa americkí vojaci zúčastnili bitia Chána. Vyšetrovanie pokračuje.

Hovorca misie vedenej Američanmi v Afganistane Dave Butler priznal vyšetrovanie, odmietol však poskytnúť detaily. Americká armáda podľa neho má zistiť, či nedošlo k zneužitiu právomoci a prípadne poženie dotknutého jednotlivca k zodpovednosti.

Člen rady provincie Herát Vakil Ahmad Karuchí uviedol, že nevie, či americkí alebo českí vojaci Chána udreli. "Podľa toho, čo vieme, vojak zomrel na následky mučenia," vyhlásil. "Než bol odovzdaný afganským silám, bol zbitý," dodal miestny politik.

Fotografiu Chána po jeho smrtil dala denníku NYT jeho rodina. Na snímke sú vidieť krvavé zranenia na tvári a hlave, povedal lekársky vyšetrovateľ štátu Connecticut James Gill, ktorému NYT fotografiu ukázal. Otec vojaka dodal, že nemal žiadne strelné zranenia, ale po celom jeho tele boli pomliaždeniny.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Chán bol podľa svojho brata členom afganského prepadového oddielu približne 13 mesiacov. Po dokončení strednej školy pomáhal na farme a riadil traktor vo svojom rodnom okrese Kot.

Potom, čo takmer celý región ovládol Islamský štát, pripojil sa k afganskej armáde a bol vybraný do elitného komanda. Podľa vysokého afganského bezpečnostného úradníka v Kábule sa vláda domnieva, že bol talibanský Infiltrátor. Rodina však popiera, že by bol spojený s Talibanom.

Česká republika mala v Afganistane na začiatku októbra približne 340 vojakov. V poslednom čase sa stali terčom niekoľkých útokov. Amerických vojakov je v Afganistane podľa NYT okolo 15-tisíc.

Procházka bol už štvrtým padlým českým vojakom v Afganistane v tomto roku. V auguste zahynuli po teroristickom útoku pri základni v Bagráme Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek, ktorí slúžili v mechanizovanom prápore v Tábore, pripomína v utorok server Novinky.cz.

Viac o téme: VojaciVyšetrovanieAftganistanTomáš Pricházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu