Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Politickí analytici k výsledkom volieb v USA: Čakajú ich patové situácie

Nancy Pelosiová
Nancy Pelosiová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Demokratická strana získala po ôsmich rokoch väčšinu v jednej z dvoch komôr amerického Kongresu, ale toto víťazstvo netreba preceňovať. Neznamená totiž, že demokrati presadia svoju politiku. Naopak, Spojené štáty čaká veľa politických patových situácií, predpovedajú viacerí americkí politickí analytici.

Vďaka väčšine v Snemovni reprezentantov sa budú môcť demokrati pustiť do tém ako oddeľovanie detí migrantov od rodičov, kontroverzná otázka o občianstve, ktorá má byť na dotazníkoch sčítania obyvateľov o dva roky, vyšetrovanie zasahovania prezidenta do práce špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, reforma zákona o vlastníctve zbraní a systém zdravotného poistenia. Stále však budú na schválenie čohokoľvek potrebovať podporu Senátu, kde si udržali väčšinu republikáni.

"Vetovacie pero Senátu a Trumpa môžu zablokovať návrhy demokratov," upozornil denník Washington Post. Podobne viacerí analytici pre spravodajskú televíznu stanicu CNN povedali, že Spojené štáty čakajú mnohé patové situácie, keď sa demokratická snemovňa a republikánsky Senát nebudú schopní dohodnúť. Ak sa aj dohodnú, stále je tam prezident Donald Trump, ktorý rád využíva svoje právomoci naplno - vrátane vetovania návrhov zákonov či prijímania exekutívnych nariadení, ktoré si nevyžadujú podporu zákonodarcov. Podľa denníka The New York Times budú demokratickí lídri možno musieť hrať tvrdú hru.

"Teoreticky budú mať demokrati moc vybrať agendu, ale potom sa stále budú musieť prieť s republikánskym lídrom Senátu, ktorý sa pýši obštrukcionizmom. Ovládanie očakávaní bude životne dôležité a získavanie víťazstiev pri jednotlivých politikách si bude vyžadovať nájdenie tých správnych tlakových bodov," napísala v komentári rada editorov The New York Times.

Demokratom by podľa editorov pomohlo, keby si našli jednu, dve politiky, ktoré by postavili republikánskych zákonodarcov na opačnú stranu voči prezidentovi. Podľa CNN existujú dve možnosti: buď budú medzi dvoma komorami Kongresu panovať rozpory a patové situácie, alebo budú obe strany prinútené nájsť spoločnú pôdu.

Český analytik Boháček: Demokrati nevyhrali tak presvedčivo, ako sa očakávalo

Výsledky utorkových "polčasových" (midterm) volieb v USA sa dajú považovať za víťazstvo úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. V stredu to pre TASR povedal analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Petr Boháček. Demokrati podľa jeho slov nevyhrali tak presvedčivo, ako sa očakávalo, a aj napriek vysokej účasti a mobilizácii nenastal dramatický obrat.

Vládnucej Republikánskej strane sa podarilo udržať si väčšinu v Senáte amerického Kongresu. Demokratická strana však získala väčšinu v Snemovni reprezentantov. "Demokratom sa osvedčili stratégie cielené na stredových a konzervatívnych voličov a ukázali, že môžu ohroziť republikánov aj v ich tradičných južanských baštách," povedal Boháček.

Voliči vo veku 30-40 rokov volili vo väčšej miere demokratov, čo podľa Boháčka môže v budúcnosti pre republikánov predstavovať problém. Demokrati podľa jeho slov stále hľadajú stratégiu, ako poraziť Trumpa. "Vysoká volebná účasť a mobilizácia žien boli rozhodne súčasťou úspechu demokratov," povedal.

Voľby podľa Boháčka mali tiež naznačiť, akú má Trump šancu na znovuzvolenie a pokračovanie v radikálnej zahraničnej politike. "Na otázky, či pretrvá riziko obchodnej vojny s Čínou alebo či budú USA pokračovať v tvrdom režime proti Iránu, sme však jasnú odpoveď nedostali," povedal analytik.

"V oblasti domácej politiky môžeme očakávať, že bez väčšiny v Snemovni reprezentantov bude Donald Trump viac závisieť od hľadania kompromisu alebo prijímania prezidentských direktív," vysvetlil Boháček. Prezidentovi sa v hľadaní kompromisu nedarilo ani s jeho vlastnou Republikánskou stranou, a preto je podľa analytika pravdepodobné, že sa bude snažiť konať na základe direktív.

Demokrati vo výbore Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby môžu podľa Boháčka otvoriť vyšetrovanie ohľadom prepojenia prezidentskej kampane Donalda Trumpa v roku 2016 s Ruskom alebo s arabskými štátmi. "Ak prezident pocíti tlak zo strany vyšetrovania svojho prepojenia s Ruskom, môže sa stať, že sa bude snažiť spojiť s demokratmi v snemovni, ktorá spúšťa proces odvolávania prezidenta," dodal.

Američania si v rámci supervolebného utorka volili všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Okrem nich rozhodovali aj o obsadení 35 zo 100 kresiel v Senáte. V hre tiež bolo 39 miest guvernérov jednotlivých štátov USA.

Viac o téme: VoľbyAnalyticiUSAKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu