Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyšetrovateľ o Cohenovi: Bol nápomocný pri vyšetrovaní zasahovania Ruska do volieb v USA

Michael Cohen
Michael Cohen (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer, File)

NEW YORK - Michael Cohen, bývalý osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol značne nápomocný pri vyšetrovaní toho, ako sa Rusko pokúšalo v roku 2016 zasiahnuť do amerických volieb. Tvrdí to piatková správa osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý preveruje zasahovanie Moskvy do zmienených volieb, informuje spravodajská stanica BBC.

Správu Mueller predložil newyorskému súdu, na ktorom si má Cohen nadchádzajúcu stredu vypočuť rozsudok s výškou trestu za všetky činy, ku ktorým sa už priznal. Mueller zároveň požiadal súd o zhovievavosť v Cohenovom prípade, odvolávajúc sa na jeho spoluprácu i poskytnutie cenných informácií pri vyšetrovaní, priblížila agentúra DPA. V správe okrem iného uviedol, že Cohen bol v roku 2015 v kontakte s Rusom, ktorý Trumpovmu predvolebnému tímu ponúkal "politickú synergiu". 

Newyorskí prokurátori požiadali v piatok, ešte pred Mullerovou správou, súd o "značný" väzenský trest pre Cohena za to, že si kúpil mlčanie porhoherečky a tiež za daňové úniky, ktorých sa dopustil. Uviedli, že jeho pomoc pri Mullerovom vyšetrovaní by mala byť zobraná do úvahy, avšak trest by sa mu mal znížiť len mierne, a síce na štyri - päť rokov väzenia.  

V inej piatkovej správe Mueller uviedol, že Paul Manafort, bývalý šéf volebnej kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, klamal federálnym vyšetrovateľom o kontaktoch s členmi Trumpovej administratívy a ďalších veciach. Túto správu predložil Mueller sudcovi vo Washingtone, ktorý ho minulý mesiac požiadal o podrobnosti ohľadom jeho obvinení z toho, že Manafort klamstvami porušil dohodu s prokuratúrou. 

Podľa tejto správy mal Manafort v rozhovoroch s Muellerovým týmom i FBI povedať niekoľko zrejmých lží, priblížila agentúra Reuters. Tie sa mali týkať vzťahu s jeho rusko-ukrajinským politickým konzultantom Konstantinom Kilimnikom, jeho kontaktov s Trumpovou administratívou, Kilimnikových snáh o umlčiavanie svedkov, i okolností sprevádzajúcich platbu, ktorú dostala spoločnosť pracujúca pre Manaforta.

Manafort sa v septembri na federálnom súde vo Washingtone priznal k sprisahaniu proti Spojeným štátom a k sprisahaniu za účelom marenia spravodlivosti a súhlasil so spoluprácou. V súlade s dohodou o spolupráci s prokuratúrou mu hrozilo maximálne desaťročné väzenie. K piatkovým správam osobitného vyšetrovateľa sa už vyjadril aj Biely dom, pričom prostredníctvom hovorkyne uviedol, že nepriniesli nič nové alebo škodlivé pre prezidenta. Samotný Trump na Twitteri zase napísal: "Úplné očistenie prezidenta. Ďakujem!" Nebolo pritom celkom jasné, na čo konkrétne reagoval, dodala BBC. 

Osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Robert Mueller od mája 2017 dozerá na vyšetrovanie možného prepojenia alebo koordinácie medzi Ruskom a osobami napojenými na predvolebnú kampaň Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Cohen i Manafort patria k bývalým Trumpovým spolupracovníkom, ktorých Muellerov tím preveruje, pričom obaja s ním spolupracujú. Manaforta však teraz Mueller obviňuje z klamstiev. Samotný Trump akékoľvek spolčovanie sa s Ruskom dlhodobo odmieta a na Muellera a jeho tím neustále útočí, pričom vyšetrovanie označuje za "hon na čarodejnice".

Viac o téme: RuskoDonald TrumpSpojené štátyMichael CohenZasahovanie do volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu