Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česko je opäť v pozore: Mambe zelenej hrozí smrť, infikovala sa hlístami, liečba nemusí zabrať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

PRAHA – So smrteľne jedovatou mambou zelenou to vôbec nevyzerá ružovo. Prezradil to herpetológ Tomáš Bublík – odborník, ktorý skúma plazy a obojživelníky. Ten sa o hada stará už tri týždne. Testy ukázali, že plaz má v sebe nebezpečné parazity.

Mambe zelenej, ktorá ušla začiatkom októbra z bytu v pražskej štvrti Hlubočepy majiteľke, ktorá podľa Štátnej veterinárnej správy nemala jej chov schválený, hrozí smrť.

Pre portál Tn.cz to potvrdil herpetológ Tomáš Bublík, ktorý sa o plaza stará už tri týždne. Testy ukázali, že má v sebe nebezpečné parazity. „Je na tom horšie. Bohužiaľ, parazitologické testy vyšli veľmi zle. Na pohľad je na tom dobre, ale testy potvrdili, že to tak nie je,“ uviedol Bublík s tým, že mamba má v sebe tzv. háďatká, čo sú hlísty, ktoré žijú v pľúcach alebo v črevách.

Odchytená mamba zelená
Zobraziť galériu (2)
Odchytená mamba zelená  (Zdroj: Youtube/Týdeník Policie)

Mambe však hrozí smrť aj napriek tomu, že by jej bola nasadená liečba. „Keď to budeme liečiť, riskujeme, že uhynie na sekundárnu sepsu. Liečivom úspešne zabijete tie červy, ale ako sa rozkladajú v jej tele, môžu jej ublížiť. Pokiaľ to liečiť nebudeme, tak ju červy postupne zničia zvnútra,“ vysvetlil herpetológ, ktorý zdôraznil, že už je rozhodnutý, že mambe liečbu nasadí. O presnom postupe sa ale poradí s veterinármi.


Čítajte aj: ZÁBERY z odchytu mamby: Zamestnanec zoo chytal jedovatého hada holými rukami, odborník zasiahol         


Pokiaľ had prežije, o jeho osude by mali rozhodnúť policajti a veterinári. Bublík netají, že má o ňu takisto záujem. Rovnako tak i pražská zoo.

Žena (30), ktorú v pražských Hlubočepoch uhryzla mamba zelená, zomrela. Príčina úmrtia ale podľa slov hovorcu Všeobecnej fakultnej nemocnice (VFN) v Prahe Filipa Broža s hadím uštipnutím nesúvisí. Hada sa podarilo odchytiť po troch dňoch v neďalekej záhradkárskej osade.

Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá vyšetruje, ako had unikol a ako ho majiteľka získala. Podľa Štátnej veterinárnej správy totiž chov nebol schválený.

Viac o téme: MambaHad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu