Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bush ohlásil nové sankcie voči režimu v Mjanmarsku

Americký prezident George W. Bush
Americký prezident George W. Bush (Zdroj: SITA)

RANGÚN - V Mjanmarsku vyšli v utorok napriek varovaniu vojenskej junty do ulíc tisíce mníchov, ktorí ignorovali výzvu na ukončenie protestov, ktoré trvajú už ôsmy deň. Armáda varovala aj verejnosť, aby sa k demonštrantom nepridala, tisíce obyvateľov sa ale nedalo zastrašiť a vydali sa na protestný pochod s mníchmi.

Podľa rozdielnych odhadov demonštrovalo v utorok v Rangúne opäť 50 000 až 100 000 ľudí. Strach z násilnej konfrontácie v krajine však narastá. V centre Rangúnu v utorok rozmiestnili vojakov a poriadkovú políciu. K radnici, kde sa demonštranti po pochode zhromaždili, prišlo 11 nákladných vozidiel, pričom v každom z nich je okolo 20 vojakov a policajtov, uviedli svedkovia.

Americký prezident George W. Bush v utorok uvalil nové sankcie na vojenských lídrov v Mjanmarsku a ich podporovateľov a vyzval medzinárodné spoločenstvo na podporu demokratických reforiem v krajine. "Dnes ráno ohlasujem sériu krokov v snahe doniesť do Mjanmarska pokojnú zmenu," povedal Bush v príhovore na Valnom zhromaždení OSN. "Spojené štáty sprísnia ekonomické sankcie voči lídrom režimu a ich finančným podporovateľom. Rozšírime tiež zákaz na udeľovanie víz pre tých, ktorí sú zodpovední za nehorázne porušenia ľudských práv, ako aj na ich rodinných príslušníkov," povedal Bush.

Britský premiér Gordon Brown v utorok vyzval Európsku úniu, aby sprísnila svoj postoj k Mjanmarsku a naliehala na vládnucu vojenskú juntu, aby "sa zdržala zásahov" proti demonštrantom. Brown v liste portugalskému predsedníctvu EÚ napísal, že podporí iniciatívu varujúcu Mjanmarsko, že "EÚ sleduje ich kroky a na krajinu uvalí tvrdšie sankcie," ak to bude potrebné. "Je nevyhnutné, aby sa mjanmarské úrady zdržali zásahov proti demonštrantom a využili príležitosť začať proces skutočnej politickej reformy," povedal Brown svojmu portugalskému partnerovi Josémuý Socratesovi. "Je znepokojujúce, že sa začali vyhrážať použitím sily proti protestujúcim," tvrdí britský premiér. Brown listom oslovil aj generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-muna. Vyzval v ňom na "sústredené medzinárodné úsilie" s cieľom zabrániť násiliu v Mjanmarsku.

Organizácie pre slobodu médií v utorok vyzvali mjanmarskú juntu, aby nebránila v práci novinárom informujúcim o protivládnych protestoch v krajine. Zväz novinárov juhovýchodnej Ázie (SEAPA) so sídlom v thajskom Bangkoku uviedol, že mjanmarská vojenská vláda varovala novinárov miestnych médií pred účasťou na demonštráciách. Ako uviedla SEAPA, reagovala na správy mjanmarského združenia exilových novinárov a spisovateľov. Akékoľvek hrozby médiám odsúdila aj organizácia Reportéri bez hraníc so sídlom vo Francúzsku. Mjanmarský vojenský režim už piaty týždeň čelí pokojným protestom vyvolaným masívnym zvýšením cien pohonných hmôt v auguste. Na čele protestného hnutia, ktoré počas posledného týždňa naberá na intenzite, sa objavili budhistickí mnísi. V uliciach Rangúnu a ďalších miest v krajine od pondelka demonštruje až stotisíc ľudí.

V utorok bolo na čele pochodu v Rangúne asi 30 tisíc mníchov, ktorí sa zhromaždili pri pagode Sule a v blízkej mestskej hale. V zaplnenom okolí pagody mnísi odriekavali a prespevovali modlitby. Ich stúpenci si pred radnicou podávali mikrofón, aby prehovorili k ostatným. "Národné zmierenie je pre nás veľmi dôležité. Ľudia a mnísi sa tu zišli, a mnísi sa postavili za ľudí," povedal pred zástupom známy básnik Aun Way. Viacerí mnísi niesli malé transparenty s textom "Dostatok jedla, oblečenie a prístrešie, národné zmierenie, slobodu pre všetkých politických väzňov." Iní skandovali "Chceme dialóg!" alebo držali transparenty s nápisom "Nech sa naplnia túžby ľudu!" Tisícky ľudí sa chytili za ruky a vytvorili ľudskú reťaz okolo modliacich sa mníchov. K pochodu sa pripojilo aj množstvo študentov, nesúcich červené zástavy so žltým pávom, symbolom opozičnej strany Národná liga za demokraciu (NLD), na čele ktorej stojí väznená Aun San Su Ťij.

Mjanmarsko, barma, mnísi, protest,
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu