Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Napriek varovaniam junty demonštruje v Mjanmarsku 20-tisíc ľudí

Varovania prichádzajú po tom, ako budhistickí mnísi v pondelok viedli demonštráciu viac ako 100-tisíc ľudí ulicami Rangúnu.
Varovania prichádzajú po tom, ako budhistickí mnísi v pondelok viedli demonštráciu viac ako 100-tisíc ľudí ulicami Rangúnu. (Zdroj: ČTK)

RANGÚN - Približne 20-tisíc ľudí vedených budhistickými mníchmi začalo v utorok novú protivládnu demonštráciu aj napriek hrozbám mjanmarskej junty, informovali svedkovia.

"Musíme byť zjednotení," prevolávalo približne 10 tisíc mníchov, keď vychádzali zo zlatej pagody Šwegadon, ktorá bola ohniskom protestov aj počas uplynulých siedmich dní.

Mjanmarské štátne médiá v utorok varovali budhistických mníchov, aby ukončili svoje protivládne protesty a nezasahovali do politiky. "Všetkým členom Sanghy (duchovného spoločenstva) obývajúcim Mjanmarský zväz je vydaný pokyn, aby sa zdržali zasahovania do politiky strany a podnecovania nepokojov," uviedol oficiálny denník Nové svetlo Mjanmarska. Varovanie v novinách, ktoré prezentujú názory vlády, nasledovalo po hrozbách tvrdým zásahom proti demonštrantom, ktoré odvysielala štátna televízia v pondelok večer.

Varovania prichádzajú po tom, ako budhistickí mnísi v pondelok viedli demonštráciu viac ako 100-tisíc ľudí ulicami Rangúnu. Protesty predstavujú najväčšie hnutie odporu voči vláde vojenskej junty za takmer dve desaťročia. Podľa informácií štátnych médií sa protesty rozšírili do siedmich zo 14 provincií krajiny.

Mjanmarsko, barma, mnísi, protest,
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu