Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erdogan vyzval na prímerie v Idlibe: Putin a Rúhání požadovali samostatnosť Sýrie

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

TEHERÁN - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v piatok na uzavretie prímeria v sýrskej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou tamojších povstalcov. Erdoganov apel zaznel na summite v iránskej metropole Teherán venovanom Sýrii, na ktorom sa stretli prezidenti Iránu, Ruska a Turecka.

"Ak tu dnes ohlásime prímerie, bude to jeden z najdôležitejších krokov tohto summitu. Prinesie to úľavu civilistom," vyhlásil turecký líder, ktorého citovala agentúra DPA. Iránsky prezident Hasan Rúhání zase v súvislosti so situáciou v Idlibe vyslovil presvedčenie, že je potrebné "donútiť Spojené štáty", aby odišli zo Sýrie. Spojené štáty majú aktuálne v Sýrii asi 2000 vojakov. 

"Vojna a krviprelievanie v Sýrii sa už pomaly končí," domnieva sa iránsky prezident. Boje v Sýrii by však podľa neho mali pokračovať, až pokým sa tam nepodarí eliminovať všetkých extrémistov. Ruský prezident Vladimir Putin zase vyjadril názor, že legálna sýrska vláda "má právo a musí napokon prevziať kontrolu nad celým územím krajiny". Teroristi v Idlibe podľa neho využívajú civilistov ako ľudské štíty, čo Putin označil za neprijateľné. 

Sýrske vládne sily už niekoľko týždňov bombardujú a ostreľujú pozície vzbúrencov v Idlibe, čím si zrejme pripravujú pôdu pre mohutnú ofenzívu. V oblasti pod kontrolou vzbúrencov sa stále nachádzajú asi tri milióny civilistov a zhruba 10.000 povstaleckých bojovníkov vrátane ozbrojencov al-Káidy. 

Putin odmietol výzvu Erdogana

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol v piatok výzvu svojho tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana na úplné zastavenie bojov v sýrskej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou tamojších povstalcov. Erdoganov apel na uzavretie prímeria a ukončenie náletov v Idlibe zaznel na summite v iránskej metropole Teherán venovanom Sýrii, na ktorom sa v piatok stretli prezidenti Iránu, Ruska a Turecka. Turecký prezident zdôraznil, že jeho krajina už nemá kapacity na prijatie ďalších miliónov utečencov z Idlibu, na ktorý v súčasnosti pripravujú ofenzívu sýrske vládne sily.

Erdoganov návrh, aby všetky bojujúce strany v Idlibe zložili zbrane, označil Putin za neprijateľný. Teroristi v Idlibe podľa neho využívajú civilistov ako živé štíty a ochranu civilného obyvateľstva ako zámienku, aby sa vyhli útokom a spôsobili ujmu sýrskym vládnym silám. Trojica prezidentov, ktorí sa stretli na summite v Teheráne, sa napokon dohodla na tom, že z prípadného prímeria v Idlibe by mali byť vylúčené teroristické skupiny.

Viac o téme: SýriaVladimir PutinTeheránRecep Tayyip ErdoganHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu