Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Južná Kórea je významným partnerom Ruska, tvrdí Putin: Pre KĽDR zase žiada miernejšie sankcie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VLADIVOSTOK - Južná Kórea je veľmi dôležitým partnerom Ruska, vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je podľa vlastných slov spokojný s tým, ako sa vzťahy medzi oboma krajinami pohli dopredu.

Kremeľský vodca to povedal počas stretnutia s juhokórejským premiérom I Nak-jonom popri Východnom ekonomickom fóre (VEF), ktoré sa koná vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe, informuje agentúra Jonhap. Putin ďalej vyzdvihol stabilný nárast v obchodnej a hospodárskej spolupráci medzi Moskvou a Soulom, tvrdia juhokórejskí činitelia.

Putin uviedol, že objem obchodu sa vlani zvýšil o 27 percent a o osem percent v prvej polovici tohto roku. Putin taktiež poznamenal, že Rusko sa usiluje rozvinúť myšlienku "deviatich mostov", s ktorou prišiel juhokórejský prezident Mun Če-in na vlaňajšom VEF-e. Tento návrh odkazuje na deväť kľúčových oblastí spolupráce medzi Ruskom a Južnou Kóreou vrátane lodného staviteľstva, ťažby zemného plynu, výstavby železníc, dodávok elektrickej energie a poľnohospodárstva.

I Nak-jon tlmočil Putinovi pozdrav od Muna, ktorý sa tiež chcel zúčastniť na tohtoročnom fóre, ale je príliš zamestnaný dialógom so Severnou Kóreou, uvádza Jonhap. Juhokórejský premiér povedal Putinovi, že Soul je vďačný za pomoc ruského prezidenta pri úsilí upevňovať bilaterálne vzťahy a realizovať denuklearizáciu a mierový proces na Kórejskom polostrove. I Nak-jon Putinovi odovzdal Munovo pozvanie na návštevu Južnej Kórey v blízkej budúcnosti.

V BR OSN predostrie otázku zmiernenia sankcií voči KĽDR

Rusko má v pláne predložiť v Bezpečnostnej rade OSN (BR) otázku zmiernenia sankcií voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Podľa agentúry TASS to v stredu uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov. Vysvetlil, že BR OSN by mala posúdiť otázku o adekvátnom zmiernení sankčného režimu na základe krokov, ktoré KĽDR podnikne v oblasti denuklearizácie. Dodal, že Rusko túto otázku v BR OSN predostrie. 

Morgulov však súčasne zdôraznil, že Rusko tento problém predloží za predpokladu, že aj KĽDR bude podnikať "nevyhnuté kroky" v oblasti denuklearizácie. Pchjongjang momentálne čelí najtvrdšiemu režimu sankcií, ktorý zahŕňa finančné obmedzenia, zbrojné embargá, zákaz dodávok raketového paliva, vybavenia a materiálov s dvojakým použitím, ako aj vývoz uhlia, železa, olova, morských plodov a ďalších výrobkov z krajiny. Morgulov zverejnil plány Ruska na stretnutí s novinármi, ktoré sa konalo v rámci IV. Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVladivostokKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu