Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Sýria zostrelila ruské lietadlo: Našli trosky a telá, Kremeľ viní Izrael

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Sýrska protivzdušná obrana omylom zostrelila ruské vojenské lietadlo Il-20. Za ruským strojom sa totiž kryli izraelské stíhačky, ktoré ostreľovali ciele v Sýrii. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Vinou Izraela podľa hovorcu ministerstva zahynulo 15 ruských vojakov. Rusko pohrozilo Izraelu primeranými odvetnými krokmi, uviedli ruské tlačové agentúry. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo izraelského veľvyslanca v Moskve.

Sýriou otriasli výbuchy: Média hlásia ďalšie izraelské útoky

MIMORIADNA SPRÁVA Sýria zostrelila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: RT)

"Hodnotíme provokatívne počínanie Izraela ako nepriateľské. V dôsledku nezodpovedného počínania izraelských vojakov zahynulo 15 ruských vojakov. To vôbec nezodpovedá duchu rusko-izraelského partnerstva," povedal hovorca ministerstva Igor Konašenkov. "Vyhradzujeme si právo na adekvátne odvetné kroky," dodal generálmajor Konašenkov podľa agentúry TASS.

Izrael vopred nevaroval velenie ruského zoskupenia v Sýrii a o svojej akcii ho uvedomil "menej ako jednu minútu pred úderom, čo neumožnilo stiahnuť ruské lietadlo do bezpečia", povedal Konašenkov podľa agentúry RIA Novosti. Il-20 bol podľa neho zostrelený raketou S-200.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v utorok so svojím izraelským rezortným kolegom Avigdorom Liebermanom a povedal mu, že Moskva pripisuje Izraelu plnú zodpovednosť za zostrelenie ruského vojenského lietadla blízko Sýrie. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom informovala agentúra Reuters.

Damask sa doteraz zdržiava vyjadrenia, rovnako ako izraelské ozbrojené sily; tie uviedli, že nekomentujú "správy z cudziny".

TASS spresnil, že k incidentu došlo v pondelok približne o 23.00 h moskovského času, keď sa lietadlo po svojej misii vracalo na ruskú leteckú základňu Humajmím. Spojenie s lietadlom sa prerušilo počas letu nad Stredozemným morom, vo vzdialenosti asi 35 kilometrov od pobrežia. Ministerstvo uviedlo, že stroj Il-20 zmizol z obrazoviek radarov počas útoku štyroch izraelských lietadiel F-16 na sýrske objekty v provincii Lázikíja.

Ministerstvo dodalo, že ruské radarové zariadenia na kontrolu vzdušného priestoru zaznamenali odpálenie rakiet z lokality, kde sa momentálne nachádza francúzska fregata Auvergne. Francúzsko medzitým vyhlásilo, že nemá so zmiznutím ruského stroja nič spoločné. "Odmietame akékoľvek zapojenie," povedal agentúre Reuters plukovník Patrik Steiger.

Agentúra Interfax informovala, že zdroje v americkom Pentagóne vyslovili predpoklad, že ruské lietadlo mohla nedopatrením zostreliť aj sýrska protivzdušná obrana, ktorá odrážala útok izraelských lietadiel. Zdroj dodal, že americké sily sa do operácie v provincii Lázikíja nezapojili.

Našli trosky a posádku

Časť trosiek nezvestného ruského vojenského lietadla Il-20 objavili v utorok ruské pátracie lode v Stredozemnom mori. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Rezort v Moskve tiež uviedol, že sa našli aj časti tiel a osobné veci 15 členov posádky, ktorí prišli o život pri jeho zostrelení blízko pobrežia Sýrie. Miesto, kde sa stroj zrútil, sa nachádza zhruba 27 kilometrov západne od sýrskeho pobrežného mesta Bániás.

Ľútosť vyjadril aj Izrael

Izraelské ozbrojené sily vyjadrili v utorok na Twitteri ľútosť nad smrťou posádky ruského vojenského lietadla typu Il-20 s 15 ľuďmi na palube, ktoré v noci na utorok zostrelila nad Stredozemným morom sýrska protivzdušná obrana.

Izrael zo zostrelenia lietadla obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada s tým, že plnú zodpovednosť za incident nesú sýrske ozbrojené sily.

Il-20, v kóde NATO zvaný Coot, slúži na rádioelektronický prieskum a boj. Vybavený je infračerveným skenerom, optickými senzormi a rádiolokátorom s bočným vyžarovaním. Vyvíjal sa od roku 1965 na základe civilného dopravného lietadla Iľjušin Il-18D, umožňujúci v najkratšom čase a s minimálnymi nákladmi vytvoriť prieskumný stroj, vybavený špeciálnym zariadením. Prototyp Il-20 sa vzniesol do vzduchu prvýkrát v lete 1969. Od tých čias bol niekoľkokrát modernizovaný, naposledy v tejto dekáde. V Sýrii sa podľa serveru newsru.com osvedčil pri koordinácii náletov ruského letectva a striel s plochou dráhou letu Kaliber.

Rusko je spojencom sýrskej vlády a do tamojších bojov sa zapojilo v roku 2015. S jeho a iránskou pomocou sa vládnym jednotkám podarilo vybojovať späť dve tretiny územia. Od roku 2011 zo Sýrie utieklo vyše päť miliónov ľudí a o život prišlo viac ako 350-tisíc obyvateľov.

Viac o téme: RuskoLietadloSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu