Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Erdogan chce začať odznova: Vyzval Nemecko aby otvorilo vzťah k Turecku

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan.
Turecký prezident Recep Tayip Erdogan. (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

BERLÍN - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Nemecko, aby "otvorilo novú stránku" v bilaterálnych vzťahoch oboch krajín. Súčasne v materiáli pre štvrtkové vydanie mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sformuloval viacero požiadaviek na vládu kancelárky Angely Merkelovej pod názvom Očakávania od Nemecka, informovala v stredu večer s predstihom tlačová agentúra DPA.

Ako je známe, najvyšší turecký predstaviteľ pricestuje vo štvrtok na oficiálnu návštevu spolkovej republiky. Podľa Erdogana sú Ankara i Berlín zaviazaní pokračovať v bilaterálnych vzťahoch na báze obojstranných záujmov a s orientáciou na zdravý rozum bez iracionálnych obáv. Turecký prezident spomína jednostranný a nezodpovedný postup americkej vlády a vyzýva na zomknutie na ochranu všetkých štátov, aby sa zabránilo deštruktívnym obchodným konfliktom.

Silnejúci pravicový radikalizmus a inštitucionálny rasizmus považuje turecký prezident za najväčšie nebezpečenstvá pre slobodnú demokratickú Európu. Islamofóbia predstavuje podľa Erdogana súčasne najväčšiu prekážku pre prístupové rokovania EÚ a Turecka.

Najvyšší turecký predstaviteľ očakáva od nemeckej vlády podporu krajiny polmesiaca v boji s mimo zákon postavenou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ľavicovými radikálmi z DHKP-C, ako aj hnutím kazateľa Fethullaha Gülena, ktoré mocní v Ankare vidia za zosnovaním zmareného pokusu o štátny prevrat v krajine z leta 2016.

Viac o téme: SpoluprácaNemeckoTureckoAngela MerkelRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu