Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokujúce odhalenie o atentátnikovi z Manchestru: Tri roky pred masakrom ho zachránili z Líbye

Salman Abedi bol na lodi, ktorá evakuovala britských občanov z Líbye. Zobraziť galériu (7)
Salman Abedi bol na lodi, ktorá evakuovala britských občanov z Líbye. (Zdroj: Manchesterská polícia, profimedia.sk)

LONDÝN - V máji minulého roku došlo k teroristickému útoku vo foyeri haly v Manchestri po koncerte americkej speváčky Ariany Grande. Atentát si vyžiadal 22 ľudských životov a 116 zranených. Za masakrom stál 22-ročný Brit líbyjského pôvodu Salman Abedi. Portál Daily Mail dnes o tomto mladíkovi odhalil nové skutočnosti. V auguste 2014 ho námorníctvo evakuovalo z bojmi zmietanej Líbye a zariadilo jeho prevoz späť do Británie. Podľa vyjadrenia z vládnych zdrojov bol jeho útok na pôde Spojeného kráľovstva po tom, čo ho zachránili z Líbye, činom totálnej zrady.

Škandál v Británii: Tajné služby boli zapojené do mučenia a únosov podozrivých z 9/11

Salman Abedi sa spolu so svojím bratom Hashemom dostal do bojov v Líbyi a bol medzi viac ako 100 britskými občanmi odvezenými do bezpečia. Fotografie zverejnené úradníkmi ministerstva obrany v tom čase ukázali, ako skupina mieri na palubu lode HMS Enterprise. Hashem sa v súčasnosti nachádza vo väzení v Tripolise.

Šokujúce odhalenie o atentátnikovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prítomnosť mladíkov potvrdili aj ich rodinní priatelia v Líbyii: "Kráľovské námorníctvo ich poslalo na Maltu," uviedol jeden z nich. Po vylodení na ostrove dvojica odletela do Manchestru, kde vtedy bývala. Salman pokračoval v štúdiu podnikového manažmentu na univerzite v Salforde, než sa údajne zradikalizoval a jeho fanatizmus vyvrcholil minuloročným samovražedným útokom.

Šokujúce odhalenie o atentátnikovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: polícia)

Šokujúce odhalenie o atentátnikovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: polícia)

Bratovia Abediovci pendlovali medzi Manchesterom a Tripolisom, pretože ich rodičia Ramadan a Samia sa z Británie vrátili v čase vypuknutia revolúcie v roku 2011 späť do Líbye. Ramadan údajne bojoval proti Kaddáfího režimu v islamskej jednotke. Nie je isté, či synovia stáli po otcovom boku, alebo trávili čas s matkou v susednom Tunisku.

Šokujúce odhalenie o atentátnikovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Keď vypukla v Líbyi občianska vojna, boli práve na dovolenke v krajine aj obaja bratia. Britskí predstavitelia vtedy ponúkli svojim občanom evakuáciu z nestabilnej krajiny. Najvyššie bezpečnostné zdroje zdôraznili, že neverili, že bol Salman v čase záchrany zradikalizovaný. To sa malo stať až neskôr po sledovaní videí na YouTube a čítaní teroristických materiálov na internetových stránkach.

Šokujúce odhalenie o atentátnikovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

"Bol britským občanom, takže našou úlohou bolo chrániť ho. Salman bol jedným z mnohých ľudí v skupine a my sme ho museli evakuovať. V tom čase nebol hrozbou a bolo to v úplne inom kontexte," uviedol zdroj. Iné zdroje však hovoria, že Salman sa do revolúcie aktívne zapájal.

V čase záchrany prebiehali čoraz brutálnejšie boje medzi rôznymi skupinami milícií o ovládnutie letiska v Tripolise a desiatky bojovníkov boli zabité. Občanov Spojeného kráľovstva odviezli v malých lodiach z prístavu v Tripolise na palubu HMS Enterprise, prieskumnej lode s rutinným nasadením v Stredozemí. V skupine sa nachádzali aj dvaja írski občania a jeden Nemec. Nie je známe, či boli lety do Spojeného kráľovstva platené britskou vládou.

Viac o téme: ZáchranaTeroristaLíbyaManchesterSalman Abedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu