Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európu trápia mimoriadne horúčavy: Padli 150-ročné rekordy, počasie si vyberá krutú daň

Horúčavy Zobraziť galériu (4)
Horúčavy (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY/BERLÍN/ŠTOKHOLM - Európa prežíva mimoriadne horúce leto, ktoré si spolu s jarou bez dažďa vyberá daň v podobe ničivých požiarov a zničenej úrody. Najtragickejšia je situácia v Grécku, kde v plameňoch zahynulo vyše 80 ľudí a ďalších viac ako 20 je nezvestných.

Pripravte sa na pekelný víkend: FOTO Tropické horúčavy zasiahnu tieto časti Slovenska

Oheň pustoší tiež Švédsko, ktorému s hasením vypomáha niekoľko európskych krajín, pretože škandinávsky štát nemá na zvládanie rozsiahlych lesných požiarov dostatočné kapacity. Britskí meteorológovia očakávajú, že tohtoročné leto bude v porovnaní s historickými teplotnými záznamami rekordné. Vlna horúčav sa nevyhla ani oblastiam za polárnym kruhom, kde teploty takisto prekračujú 30 stupňov Celzia.

Vyše 80 obetí v Grécku

Grécko každoročne bojuje s mnohými lesnými požiarmi, ktoré sa však tento rok po nezvyčajne suchej zime aj jari rýchlo šíria. Katastrofických rozmerov dosiahol požiar pri Aténach, kde sa plamene vplyvom silného vetra stali nepredvídateľné.

V súvislosti s požiarmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

V ohni tento týždeň zahynulo vyše 80 ľudí, mnohých z nich plamene uväznili v autách. Materiálne škody dosiahnu astronomickú výšku, zničených bolo vyše 500 domov a spálených niekoľko stoviek áut.

Švédsko pristúpilo k netradičným opatreniam

Vyprahnuté Švédsko, kde horúčava prekonáva rekordy od 19. storočia, kedy sa záznamy začali systematicky viesť, čelilo naraz niekoľkým desiatkam lesných požiarov. Štokholm bol donútený požiadať o medzinárodnú pomoc. Svojich hasičov do škandinávskej krajiny vyslali okrem iného Nórsko, Francúzsko, Nemecko, Dánsko či Poľsko, pomoc ponúkla aj Česká republika.

Požiare vo Švédsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Maja Suslin/TT via AP)

Švédsko sa dokonca uchýlilo k netradičným opatreniam, aby dostalo požiare na zle dostupných miestach pod kontrolu. V oblasti vojenskej strelnice v centrálnej časti krajiny zvrhli piloti stíhačiek JAS-39 Gripen niekoľko laserom navádzaných bômb, ktoré oheň pripravili o prístup ku vzduchu, a tým ho zastavili. Požiare sa nevyhli ani susednému Nórsku, kde zahynul hasič, či Fínsku a tiež Lotyšsku. Sever Európy vôbec zažíva mimoriadne dlhodobé horúčavy. Nórsko prežilo historicky najteplejší máj a vo fínskom Laponsku, kde je miestnymi za horúčavu považovaných už 20 stupňov Celzia, sa každodennou realitou stali dni atakujúce 30 stupňov Celzia.

 

Horúčavy poškodili aj dráhu na letisku

Severofínske Rovaniemi, ktoré leží len pár kilometrov južne od polárneho kruhu, tak čaká ďalší horúci víkend. S požiarmi bojujú Francúzsko, Taliansko či ruská Sibír, v Nemecku kvôli horúčave muselo byť v utorok uzavreté letisko v Hannoveri, pretože extrémne teploty poškodili vzletovú a pristávaciu dráhu. V Británii úrady dôrazne varujú obyvateľov, aby kvôli suchu nekládni v prírode oheň. Neďaleko Manchestru hasiči od konca júna tri týždne bojovali s požiarom rašeliniska, nasadená bola aj armáda. Nakoniec pomohol dážď. Nevídané horúčavy zaskočili nielen obyvateľov Anglicka či Walesu, kde teplomer ukazoval 30 stupňov, ale aj Škótsko.

Požiare vo Švédsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Maja Suslin/TT via AP)

Teraz britskí meteorológovia na víkend predpovedajú ochladenie a prehánky až búrky. Užívatelia twitteru zdieľajú satelitné a letecké snímky severnej Európy, kde kedysi sviežu zelenú v zalesnených a zatrávnených oblastiach nahradila žltá a hnedá. To je prípad aj Dánska, ktoré zažilo najsuchší júl za posledných 150 rokov. Podobné sucho pomáha archeológom, lebo z nových leteckých snímok sú v pôde jasne viditeľné obrysy dávno zničených historických stavieb. 

Finančné následky

Vlna horúčav bude mať ale v každom prípade ďalekosiahle finančné dôsledky, a to nielen kvôli domom, ktoré pri lesných požiaroch ľahli popolom. Horúčavy totiž znamenajú väčšiu spotrebu elektrickej energie pre chod klimatizácií, čo zaťažuje elektrickú rozvodnú sieť. Jadrové elektrárne vo Francúzsku ale musia znižovať výkon, pretože sa kvôli teplej vode v riekach stretávajú s nedostatočným chladením reaktorov. Do problémov sa kvôli horúčave dostali aj plynové elektrárne v Británii či jedna uhoľná elektráreň v Nemecku.

Extrémy v počasí

Kvôli nedostatku dažďa zase trpia poľnohospodárske plodiny, čo znamená nižšiu úrodu. Cena pšenice v Európe tak vzrástla na trojročné maximum a priblížila sa ku 200 eurám za tonu. Meteorológovia terajšiu vlnu horúčav vysvetľujú predovšetkým súčasným stavom prúdenia v atmosfére, ktoré sa nezvyčajne vyklonilo k severu, čo umožnilo horúcemu vzduchu z juhu vstúpiť vysoko na sever Európy.

Takzvané tryskové prúdenie, teda prúdenie vzduchu v atmosfére v smere zo západu na východ, sa bežne meandrovito vlní, čo vedie k striedaniu teplého vzduchu z juhu a studeného zo severu, v posledných mesiacoch ale podľa odborníkov zostáva v rovnakej pozícii. To znamená, že podoba počasia je dlhodobo stabilná. Klimatológovia tiež poukazujú na vplyv ľudskej činnosti na zmenu podnebia, najmä v súvislosti s extrémami.

Viac o téme: PočasieHorúčavyEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu