Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Horúčavy sužujú celú Európu: Ľudia hodiny v autách, požiare i vozenie vody kravám v kopcoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony sa vytvorila v pondelok pri výstupe z Maďarska kolóna. Osobné autá i autobusy musia v horúčave čakať až tri hodiny, informovala maďarská polícia na svojej internetovej stránke police.hu.

Kolóny sa začali tvoriť už ráno, kamióny čakajú na vstup na územie Ukrajiny zhruba jednu hodinu. Osobné autá smerujúce do Maďarska museli okolo poludnia čakať trištvrte hodiny. Polícia vyzvala cestujúcich, aby smerom do Ukrajiny použili aj cestné hraničné priechody Barabás, Beregsurány a Lónya.

Kravám vozia vodu do hôr

Rakúski horskí farmári zavádzajú v súčasnej vlne horúceho počasia nezvyčajné opatrenia, aby boli ich kravy na vyprahnutých letných pasienkoch na západe krajiny naďalej hydratované. V pondelok o tom informovalo združenie farmárov v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko. "Vodu vyvážajú hore na pastviny cisternovými vozidlami," povedal pre tlačovú agentúru DPA hovorca združenia farmárov. Dodal, že Vorarlbersko zažíva najhoršie sucho za posledných 42 rokov.

Horskí farmári už tradične odvádzajú svoj dobytok z údolí do väčších výšok, kde sa počas letných mesiacov kŕmi horskou trávou. Tento rok sú však lúky také suché, že približne 3000 kráv potrebuje dodatočnú vodu. Okrem toho farmári začali kŕmiť kravy aj senom, ktoré by inak, za normálnych okolností, uskladnili na zimu.

Krava vypije okolo 100 litrov vody denne. Tieto zvieratá obvykle získajú časť tohto množstva vody prežúvaním a konzumovaním trávy, ktorá je ráno stále mokrá, ale toto leto nie je žiadna ranná rosa. "Noci sú príliš horúce," vysvetlil hovorca.

Požiare vo Švédsku stablizovali 

Situácia s rozsiahlymi lesnými požiarmi v strednom Švédsku sa stabilizovala a hasičské lietadlá, ktoré miestnym hasičom prišli na pomoc z Francúzska a Portugalska, už nie sú potrebné. Podľa agentúry DPA o tom v pondelok informoval úrad civilnej ochrany (MSB). Dve lietadlá z Francúzska odletia zo Švédska v utorok. Dva ďalšie stroje z Portugalska odletia v stredu. Švédsko súčasne nateraz odmietlo ponuku Turecka, ktoré chcelo poskytnúť jeden hasičský špeciál.

Hovorca MSD Mikael Tofvesson vysvetlil, že situácia v oblasti požiarov sa stabilizovala. "Sme teraz v novej fáze a vyhliadky sú pozitívnejšie," uviedol. Podľa jeho slov sa situácia upokojila aj v okresoch Jämtland, Dalarna a Gävleborg, ktoré tiež zasiahli lesné požiare.

Tofvesson však upozornil, že je stále potrebné zotrvať v pohotovosti a sledovať terén, čo je po stiahnutí sa hasičov úloha majiteľov pozemkov. MSB má v pohotovostnom režime desať vrtuľníkov schopných zasiahnuť, ak by vypukli nové požiare. V oblasti, kde horelo, totiž pretrváva extrémne sucho a vysoké teploty.

Denník The Local informoval, že podľa údajov z nedele rána na ostatnom území Švédska vyčíňalo 27 lesných požiarov, a to aj napriek tomu, že v týchto oblastiach v sobotu pršalo. Švédsku prišlo pri hasení lesných požiarov na pomoc viacero krajín vrátane Fínska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Poľska, Portugalska a Talianska.

Viac o téme: HorúčavyMaďarskoŠvédskoRakúskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu