Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Sopka na Havaji opäť úradovala: Turistickú loď zasiahla obrovská hornina

Škody spôsobené vytrysknutím lávy vylievajúcej sa zo sopky Kilauea na ostrove Havaj
Škody spôsobené vytrysknutím lávy vylievajúcej sa zo sopky Kilauea na ostrove Havaj (Zdroj: SITA/Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP)

HONOLULU - Najmenej 23 pasažierov na palube turistickej lode utrpelo v pondelok zranenia pri vytrysknutí lávy vylievajúcej sa zo sopky Kilauea na ostrove Havaj. Informovali o tom v pondelok agentúry AP a DPA s odvolaním na miestne úrady.

Mladá žena - jedna zo zranených pasažierov - utrpela zlomeninu nohy a je vo vážnom stave. Ďalší zranení utrpeli popáleniny, spresnili úrady. Podľa miestnych médií strechu lode so 49 pasažiermi zasiahla letiaca roztavená hornina vo veľkosti basketbalovej lopty, pričom na palubu popadali menšie skaly. 

K incidentu došlo okolo 07.00 miestneho času pri pobreží najväčšieho havajského ostrova. Šlo o jednu z turistických lodí, ktorá ponúka návštevníkov možnosť vidieť miesta, kde prúdy lávy stekajú do Tichého oceánu. 

Úrady na Havaji už predtým varovali verejnosť, aby sa nepribližovali k spomínaným miestam, keďže kontaktom lávy s morskou vodou sa vytvárajú biele oblaky nebezpečného toxického plynu. Vedci vysvetlili, že oblaky výparov na miestach, kde láva vteká do oceánu, obsahujú kyselinu chlorovodíkovú (soľnú) a jemné čiastočky skla, ktoré môžu podráždiť pokožku a oči a spôsobiť problémy s dýchaním.

Vulkán, ktorý začal vybuchovať 3. mája, sa nachádza na ostrove Havaj - nazývanom tiež Veľký ostrov, pretože je z ôsmich hlavných Havajských ostrovov najväčší. Láva zo sopky Kilauea doteraz zničila už viac ako 700 domov.

Viac o téme: VýbuchVulkánHavajSopka Kilauea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu