Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbuch sopky na Bali: Ochromené letisko, tisíce turistov v problémoch

Ľudia na letisku sledujú informácie o zrušených letoch na Bali
Ľudia na letisku sledujú informácie o zrušených letoch na Bali (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

JAKARTA - Sopka Agung na indonézskom ostrove Bali vychrlila vo štvrtok popol do výšky 2000 metrov a narušila tak cestovné plány niekoľkých tisícov návštevníkov tejto vyhľadávanej turistickej destinácie. Viaceré aerolínie totiž z bezpečnostných dôvodov zrušili svoje lety, informovala agentúra AP.

Regionálne centrum pre sledovanie znečistenia ovzdušia sopečným popolom v austrálskom Darwine upozornilo, že oblak vychrlený sopkou Agung môže vietor unášať juhozápadným smerom k medzinárodnému letisku na Bali a ďalej k Jáve, ktorá je najhustejšie osídleným ostrovom Indonézie. Predstaviteľ balijského Medzinárodného letiska Nguraha Raia uviedol, že mnohé lety sú naďalej odbavované.

Virtuálna informačná tabuľa na internete však ukazovala zrušenie spojov austrálskych spoločností Jetstar, Virgin Australia a Qantas. Časť letov zrušili aj spoločnosti Korean Air či AirAsia. Podľa zdrojov AP bolo zrušených 26 medzištátnych letov, čo zasiahlo takmer 5000 cestujúcich. Ďalších desať zrušených letov s kapacitou vyše 1700 cestujúcich bolo vnútroštátnych.

Sopka Agung sa nachádza približne 70 kilometrov severovýchodne od balijského turistického strediska Kuta. Veľký výbuch bol zaznamenaný naposledy v roku 1963, keď zahynulo približne 1100 ľudí. Výrazné zvýšenie aktivity vyvolalo vlani hromadnú evakuáciu, sopka sa však odvtedy znova upokojila a úrady vo februári znížili stupeň príslušnej výstrahy.

Indonézia leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

Viac o téme: LetiskoSopkaLetyBali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu