Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci POZOR! Na obľúbenú destináciu smeruje hurikán: VIDEO Úrady varujú pred najhorším

Hurikán Beryl smeruje na Karibské ostrovy Zobraziť galériu (2)
Hurikán Beryl smeruje na Karibské ostrovy (Zdroj: FB/NOAA NWS National Hurricane Center, Getty Images,)

SAN JUAN - Nad vodami Atlantického oceánu východne od súostrovia Malé Antily sa v piatok sformoval prvý hurikán tohtoročnej sezóny. Búrka dostala meno Beryl a ostrovy v Karibiku pravdepodobne zasiahne v noci z nedele na pondelok. Guvernér Portorika v tejto súvislosti odkázal občanom i turistom, aby sa pripravili.

Aktuálne sprevádza hurikán Beryl vietor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu a na ostrov Dominika by mohol priniesť 15 až 30 centimetrov zrážok. Ostrovný štát sa pritom stále spamätáva z následkov hurikánu Maria, ktorý tu vlani na jeseň udrel ako búrka najničivejšej kategórie.

Beryl sa je momentálne na päťstupňovej škále klasifikovaný ako hurikán prvej kategórie. Mohol by ešte zosilnieť, po víkende ale má podľa amerických úradov začať slabnúť.

Varovanie kvôli Berylu vydali tiež úrady francúzskych karibských ostrovov. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) uviedlo, že búrka by sa mala v pondelok prehnať južne od Portorika, kde vlani napáchal hurikán Maria obrovské škody a zabil prinajmenšom desiatky ľudí.

Hurikán Beryl smeruje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/NOAA NWS National Hurricane Center)

„Mnoho Portoričanov sa nachádza v zraniteľnej pozícii. Všetko sledujeme minútu po minúte. Nie je to čas na paniku, ale čas na to, aby sme sa pripravili,“ povedal guvernér Portorika Ricardo Rosselló. Podľa meteorológov je veľká šanca, že Beryl sa po prechode nad Malými Antilami rozplynie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu