Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na Havaj sa valí mohutný hurikán: Guvernér vyhlásil stav ohrozenia

David Ige
David Ige (Zdroj: SITA/AP Photo/Jennifer Sinco Kelleher, file)

HONOLULU - Guvernér amerického štátu Havaj David Ige vyhlásil stav ohrozenia pred príchodom mohutného hurikánu, ktorý má súostrovie zasiahnuť v najbližších dňoch.

Hurikán najvyššej - piatej - kategórie Lane, sprevádzaný silným dažďom a vetrom s rýchlosťou takmer 260 kilometrov za hodinu, má ponad Havaj prechádzať od stredy do piatka. Vyhlásenie stavu ohrozenia má zlepšiť koordináciu prijímania mimoriadnych opatrení. "Pomôže nám to vopred zmobilizovať služby a zdroje v záujme zaistenia bezpečnosti našich komunít," zdôvodnil vyhlásenie mimoriadneho stavu guvernér Ige, ktorého citovala agentúra DPA. 

Súčasne vyzval obyvateľov a návštevníkov, aby sa pripravili na "mohutný úder" tohto hurikánu, ktorý sa v stredu ráno nachádzal asi 800 kilometrov juhovýchodne od havajskej metropoly Honolulu. Primátor Honolulu Kirk Caldwell predtým vyzval spoluobčanov, aby si prichystali "hurikánový balíček" obsahujúci potreby na 14 dní. "Búrka k nám môže priniesť dlhotrvajúci intenzívny dážď, nebezpečné záplavy, vysoký príliv a ničivý vietor," varoval Caldwell. 

Miestne úrady vydali varovanie pred záplavami, ktoré platí od stredy do soboty pre celé územie štátu Havaj. Najväčší ostrov Havaj (Big Island), ktorý sa stále spamätáva z následkov trojmesačnej erupcie sopky Kilauea, má hurikán zasiahnuť v priebehu štvrtka. Od stredy je až do odvolania zrušené vyučovanie na všetkých havajských štátnych školách.

V niektorých oblastiach štátu môže napadnúť až 51 centimetrov zrážok, čo môže vyvolať prívalové povodne a zosuvy pôdy. Niektoré lokality by sa v ich dôsledku mohli stať na niekoľko týždňov až mesiacov neobývateľnými, takže obyvatelia boli vyzvaní, aby sa pripravili na prípadné evakuácie, napísala agentúra Reuters. 

Americký Červený kríž sa v prípade potreby pripravuje na otvorenie evakuačných stredísk. Havajčania si už podľa agentúry AP začali zhromažďovať zásoby pitnej vody, cestovín, toaletného papiera a ďalších potrieb. 

Viac o téme: HurikánHavajDavid Ige
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu