Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozná bilancia vlaňajšieho hurikánu Maria: V Portoriku zabila viac ako 1 400 ľudí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

SAN JUAN - Minuloročný hurikán Maria zabil v Portoriku podľa odhadov viac ako 1 400 ľudí, čo je niekoľkonásobne viac ako pôvodný oficiálny počet obetí. Tamojšia vláda to uvádza v správe americkému Kongresu, ktorý žiada o miliardovú finančnú pomoc na revitalizáciu ostrova po ničivej búrke. Portorické úrady pôvodne stanovili oficiálny počet obetí Marie na 64, dlhodobo však tvrdili, že pre nepriame dôsledky hurikánu zomrelo mnoho ďalších obyvateľov.

Portorická vláda sa vo svojej správe odvoláva na aktualizované štatistiky, podľa ktorých od septembra do decembra 2017 zaznamenali o 1 427 úmrtí viac než bol bol priemer za rovnaké obdobie počas predošlých štyroch rokov. Podľa nej mnoho ďalších úmrtí súvisí s dôsledkami búrky, ktoré viedli ku "kaskádovým zlyhaniam" v infraštruktúre po celom ostrove.

Hurikán Maria a o dva týždne neskôr aj hurikán Irma spôsobili na ostrove výpadok elektriny a prívodu pitnej vody. Pre rozsiahle povodne a cesty zablokované popadanými stĺpmi a troskami mnohí chorí a starší ľudia nemohli dostať náležitú zdravotnú starostlivosť.

Plán na rekonštrukciu ostrova, ktorý portorická vláda predstavila v zmienenej správe, vyžaduje podľa agentúry AP 139 miliárd dolárov (v prepočte takmer 120 miliárd eur).

Viac o téme: BilanciaPortorikoHurikán Maria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu