Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štvrťstoročie trvajúci spor je na konci: Macedónci ustúpili, TOTO je ich nový názov štátu

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

ATÉNY - Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore o názov postjuhoslovanskej republiky, ktorý zaťažoval ich vzájomné vzťahy a bránil integrácii Macedónska do EÚ i NATO. Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry AP, ktorá sa odvoláva na gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

O výsledkoch utorkového telefonátu s predsedom macedónskej vlády Zoranom Zaevom informoval predseda gréckej vlády v Aténach najvyššieho predstaviteľa krajiny, prezidenta Prokopisa Pavlopulosa. Na otázku novinárov, či došlo k dohode, odpovedal Tsipras protiotázkou: "Prečo by som inak išiel za prezidentom?" Informovali o tom macedónsky internetový portál Nezavisen vesnik i tlačová agentúra APA.

"Mám dobré novinky... pred chvíľou sme dospeli k dohode s predsedom vlády Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko o probléme, ktorý zaťažoval naše mysle po mnoho rokov," uviedol Tsipras podľa tlačovej agentúry Reuters počas stretnutia s prezidentom. "Máme dohodu, som šťastný, pretože máme dobrú dohodu, ktorá obsahuje všetky podmienky gréckej strany," vyhlásil Tsipras. Signály predstaviteľov oboch krajín už v uplynulých desiatkach hodín naznačovali priblíženie sa k dohode.

Macedónsko by sa podľa utorkových informácií tamojších médií malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija). Doteraz niesla krajina vzhľadom na viac ako štvrťstoročie pretrvávajúci spor s Gréckom dočasný názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, pod ktorým ju zaregistrovali aj v Organizácii Spojených národov.

O novom názve by sa v druhom polroku 2018 malo v krajine uskutočniť referendum. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, potom by malo dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Macedónske občianstvo by podľa mediálnych správ mal v budúcnosti signalizovať popis Macedónčan/Občan Republiky Severné Macedónsko. Oficiálny jazyk - macedónčina - bude doplnená o poznámku, že ide o slovanský jazyk.

Macedónsko-grécku dohodu, o ktorej sa opakovane rokovalo na úrovni premiérov oboch krajín, Zorana Zaeva a Alexisa Tsiprasa, by najskôr mal schváliť parlament v Skopje. Grécka vláda by sa následne mala obrátiť na Európsku úniu s podnetom na otvorenie prístupových rokovaní s Republikou Severné Macedónsko. "Zelenú" vstupu susednej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) by Grécko poskytlo až po predmetnej zmene macedónskej ústavy. 

Aj macedónsky premiér potvrdil v Skopje dohodu s Gréckom

Aj macedónsky premiér Zoran Zaev v utorok v Skopje potvrdil, že sa vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore s Gréckom o názov postjuhoslovanskej republiky podarilo dosiahnuť historickú dohodu. Zaev na tlačovej konferencii v macedónskej metropole zdôraznil, že uzavretie viac ako štvrťstoročného sporu možno považovať za historický výsledok.

Vďaka kompromisnému riešeniu si - ako podčiarkol - Macedónčania môžu zachovať národnú a kultúrnu identitu a nemusia sa ani vzdať slova Macedónsko v názve. Zaev avizoval, že bude teraz písomne informovať všetky členské štáty Organizácie Spojených národov o používaní nového názvu krajiny v dvojstrannej relácii, ako aj na medzinárodných fórach.

Grécko-macedónska dohoda otvára Skopje dvere do NATO

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v utorok privítal dosiahnutie "historickej dohody" medzi Gréckom a Bývalou juhoslovanskou republikou Macedónsko ohľadom nového názvu tejto krajiny. Macedónsko ponesie podľa oficiálne potvrdených informácií z metropol oboch štátov v budúcnosti názov Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija). Doteraz bola krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko.

"Srdečne vítam dohodu dosiahnutú medzi premiérmi Alexisom Tsiprasom a Zoranom Zaevom o vyriešení sporu o názov. Táto historická dohoda je dôkazom mnohých rokov trpezlivej diplomacie a ochoty týchto dvoch lídrov vyriešiť spor, ktorý má príliš dlho vplyv na celý región," uviedol Stoltenbrg v správe pre médiá.

Šéf Aliancie vo svojom posolstve zároveň vyzval obe krajiny, aby dokončili dohodu dosiahnutú premiérmi. "Týmto sa Skopje dostalo na cestu k členstvu v NATO. A pomôže to upevniť mier a stabilitu naprieč celým západným Balkánom," uviedol Stoltenberg.

"Zelenú" vstupu susednej krajiny do Severoatlantickej aliancie by Grécko poskytlo až po zmene macedónskej ústavy, čo právne zakotví nový názov krajiny. Republika Severné Macedónsko, už bez blokovania zo strany Grécka, by sa v priebehu niekoľkých rokov mohla stať v poradí už 30. členom Aliancie, čo však musí potvrdiť aj plnením reforiem, ktoré NATO vyžaduje.

Viac o téme: SporGréckoMacedónskoNový názov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu