Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dohoda o novom názve Macedónska: Európski socialisti vyzvali na jej podporu

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Strana európskych socialistov (PES) v piatok vyzvala všetkých členov tejto celoeurópskej politickej rodiny, ako aj všetky pokrokové strany v Európe, aby podporili historickú dohodu medzi Aténami a Skopje o novom názve pre Macedónsko.

Ľavicoví premiéri oboch krajín, Zoran Zaev a Alexis Tsipras, sa 12. júna dohodli, že ukončia dlhodobý spor o názov bývalej juhoslovanskej krajiny, ktorá sa bude po novom volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

Predseda Strany európskych socialistov Sergej Stanišev pripomenul, že spolu so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom všetky pokrokové strany a členovia PES chápu a oceňujú neúnavné úsilie a hlboké odhodlanie premiérov Tsiprasa a Zaeva, ktorí "nám všetkým ukázali, že majú dostatok odvahy a vodcovskej zodpovednosti".

"Strana európskych socialistov zohrávala pomocnú úlohu pri podpore týchto rokovaní, čo bolo zrejmé aj počas nášho stretnutia v Sofii pred tromi týždňami," zdôraznil Stanišev. A dodal, že obaja premiéri, Zaev aj Tsipras, sa 28. júna v Bruseli zúčastnia vrcholného stretnutia socialistických lídrov európskych krajín, ktoré sa koná tradične pred každým summitom EÚ. Zaev je na čele Sociálnodemokratického zväzu Macedónska a Tsipras šéfuje koalícii ľavicových strán s názvom Syriza.

Dohodu by mali podpísať v nedeľu

Ministri zahraničných vecí Nikola Dimitrov a Nikos Kotzias, a nie premiéri Macedónska a Grécka Zoran Zaev a Alexis Tsipras, ako sa predpokladalo pôvodne, by v nedeľu (17.6.) mali v okolí mesta Prespa v macedónsko-gréckom pohraničí podpísať bilaterálnu dohodu o zmene názvu postjuhoslovanskej republiky. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje v Aténach.

Grécky parlament bol v piatok dejiskom vášnivej diskusie o podnete stredopravej opozície vysloviť práve pre dohodu s Macedónskom nedôveru súčasnému premiérovi. Poslanec ultrapravicového Zlatého úsvitu Konstantinos Barbarusis vystúpil dokonca s požiadavkou o zásah armády. Podľa jeho názoru by ozbrojené sily mali zadržať prezidenta Prokopisa Pavlopulosa, predsedu vlády Alexisa Tsiprasa, ako aj ministra obrany Panosa Kamenosa, pretože súhlasili s kompromisnou dohodou.

Predstavitelia gréckej vlády označili toto vystúpenie za výzvu na vojenský puč a požadovali v reakcii prísne dôsledky. Poslanca Barbarusisa vylúčili medzičasom z frakcie Zlatého úsvitu, pretože jeho názory neboli v súlade so straníckou líniou. Hovorca vlády Dimitris Tsanakopulos obvinil aj lídra konzervatívnej Novej demokracie Kyriakosa Mitsotakisa, ktorý prišiel s návrhom na vyslovenie nedôvery Tsiprasovi, že otvoril Pandorinu skrinku a že nesie teda spoluzodpovednosť za ohrozenie demokracie extrémistami zo Zlatého úsvitu.

Mitsotakis však obsah vystúpenia člena ultrapravicovej strany takisto ostro odsúdil. Nacionalistické kruhy reagovali na macedónsko-grécku dohodu v oboch krajinách ostrou kritikou a značným odporom. V Grécku sa v ultrapravicových médiách objavili hlasy hovoriace o zrade a volajúce po právnych krokoch voči premiérovi. Na demonštráciu zvolanú týmito silami pred parlament v Aténach prišlo však iba niekoľko sto ľudí.

Macedónska opozícia už avizovala, že dokument nepodporí. Šéf konzervatívnej opozičnej strany VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski vyzval stúpencov, aby sa v nedeľu v meste Bitola na juhozápade Macedónska zúčastnili na protestnom pochode proti dohode o zmene názvu krajiny. Odporcovia kompromisu s Gréckom protestovali už druhý deň po sebe aj pred budovou parlamentu v Skopje.

Viac o téme: GréckoBruselAténySkopjeEurópska úniaMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu