Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stačili sekundy a bol by mŕtvy! Muž, ktorý zázrakom prežil cunami, sa opäť stal prezidentom

Sauli Niinistö Zobraziť galériu (4)
Sauli Niinistö (Zdroj: SITA / AP / Jussi Nukari/Lehtikuva)

HELSINKI - Nie je to iba taký obyčajný prezident. Fínska hlava štátu Sauli Niinistö, ktorý v nedeľných voľbách znovu presvedčivo zvíťazil so ziskom 62,7% hlasov (najbližší prenasledovateľ Pekka Haavisto získal iba 12,4%), má poriadne bohatú minulosť, v ktorej zažil aj nervydrásajúce okamihy ako cunami.

Konzervatívec Niinistö (69) bol za prezidenta zvolený prvýkrát vo februári 2012, keď v druhom kole už vtedy porazil liberálneho ekológa Haavistoa. Do úradu nastúpil v marci toho istého roku. O post hlavy štátu sa pokúšal už v roku 2006, keď tesne prehral s kandidátkou sociálnych demokratov Tarjou Halonenovou.

Prežil cunami

V roku 2004 zažil hnev prírody na vlastnej koži. Niinistö počas dovolenky v Thajsku, kde bol so svojimi synmi, prežil hrôzostrašné cunami. So synom Matiasom sa vyšplhal na stĺp elektrického vedenia, kde živel prečkal. Druhý syn Nuuti si útočisko našiel na streche hotela.

Toto decembrové cunami je považované za jedno z najničivejších v histórii vôbec. Vzniklo v Indickom oceáne a zsiahlo 14 krajín, medzi nimi aj Indonéziu, Srí Lanku, Indiu či spomínané Thajsko. Po vyčíňaní živlu zomrel alebo ostalo nezvestných vyše 250 000 ľudí. 

Samotnú vlnu vyvolalo 26. decembra zemetrasenie na západnom pobreží ostrava Sumatra o sile 9,3 magnitúdy. Následna vlna zmietla všetko, čo jej prišlo do cesty - dosahovala na niektorých miestach výšku až 30 metrov. Najviac ľudí zahynulo v Indonézii, až 170-tisíc.

Sauli Niinistö
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / AP / Martti Kainulainen)

Sauli Niinistö - Foto: SITA / AP / Martti Kainulainen

Krutá rana osudu

Fínsky prezident sa počas svojho života musel zmieriť aj s krutou ranou osudu. Prvá manželka Marja-Leena, s ktorou má spomínaných dvoch synov, zomrela pri autonehode v roku 1995. Niinistö sa ale oženil ešte raz, a to v roku 2009 s hovorkyňou konzervatívcov Jenni Haukio, ktorá mu vo februári privedie na svet ďalšie dieťa.

Počas svojho prvého mandátu si Niinistö udržiaval dlhodobo vysokú popularitu. Dôvodom boli najmä jeho prístup k zahraničnej politike a jeho umiernenosť. Niinistö chce byť proeurópskym politikom, no zároveň ako prezident neutrálneho Fínska sa snaží aj o vyvážené vzťahy s Ruskom alebo Čínou.

Vladimir Putin a Sauli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / Mikhail Klimentyev / Sputnik, Kremlin)

Vladimir Putin a Sauli Niinistö - Foto: SITA / Mikhail Klimentyev / Sputnik, Kremlin

Zahral si hokej s Putinom

Vyštudovaný právnik bol v 90. rokoch ministrom financií, preslávil sa úspornými opatreniami, ktorými vyviedol Fínsko z recesie, a rozhodnutím vstúpiť do eurozóny. Taktiež sa stal prvým prezidentom umiernenej konzervatívnej Národnej koaličnej strany (KOK) od roku 1956 a po tridsiatich rokoch aj vôbec prvým prezidentom, ktorý nie je sociálnym demokratom.

Po ukrajinskej kríze a ochladení vzťahov Východu so Západom sa Niinistö chopil aktívnej úlohy pri udržiavaní vzťahov s Ruskom a bol v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Pre udržanie dialógu medzi Ruskom a Západom, NATO a Európskou úniou a dokonca aj so Spojenými štátmi som sa snažil robiť, čo bolo v mojich silách," povedal Niinistö. S Putinom si dokonca v roku 2012, pár mesiacov po svojom uvedení do úradu, zahral priateľský hokejový zápas.

 

Sauli Niinistö
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Juraj Smatana)

Prvý čin Niinista po voľbách v roku 2012? Odpratávanie snehu - Foto: FB / Juraj Smatana

Viac o téme: Sauli Niinistö
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu