Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák prežil zemetrasenie na Taiwane: Desivý zážitok, z tohto sa tak rýchlo nespamätám

Zemetrasenie na Taiwane Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie na Taiwane (Zdroj: SITA/AP/Central News Agency, Hualien County Fire Bureau)

BRATISLAVA/TCHAJ-PEJ - Silné zemetrasenie dnes v noci zasiahlo Taiwan. Otrasy bolo cítiť aj kilometre od epicentra. Vystrašili aj nič netušiaceho Slováka, ktorý sa so svojím zážitkom podelil na Facebooku. Po tomto zážitku zostal úplne otrasený a doteraz sa z neho nevie spamätať.

Slovák sa na sociálnej sieti podelil s desivým zážitkom z nočného zemetrasenia na Taiwane. Posledné dva dni totiž Taiwanom otriasa séria zemetrasení, pričom vrchol nastal dnes v noci. "Akurát som vychádzal zo sprchy, keď sa budova začala "húpať" a veci hrkotať. Podvedome som sa prichytil steny a v duchu si prial, nech to skončí. Pripadalo mi to ako večnosť," napísal Peter na Facebooku.

Pohotová reakcia

Peter však pohotovo otvoril dvere na chodbu, čo je jedno z pravidiel pri zemetrasení. "Steny sa totiž môžu poškodiť a zatesniť dvere - váš jediný únikový východ. Druhá vec, ktorá mi prebleskla hlavou, že na seba musím hodiť aspoň tepláky, predsa nebudem utekať von v uteráku," povedal Peter s tým, že porušil jedno z pravidiel, ktoré hovorí o tom, že by sa človek nemal zaujímať o to, čo má práve na sebe.

Slovák prežil zemetrasenie na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Cestuj po svete)

"Po tom, čo zemetrasenie ustalo, som bol rozklepaný ešte hodinu a neskôr som cítil ďalšie otrasy," uviedol Peter. Dokonca aj v čase písania jeho príspevku o pol štvrtej ráno ešte stále prichádzali ďalšie otrasy. "Spolu s posteľou sa kývam doľava – doprava. Túto noc tak ľahko nezaspím."

Len tak ľahko sa nespamätám

Peter býva 150 km od epicentra zemetrasenia v hlavnom meste Tchaj-Pej. "V meste Hualien je však situácia horšia. Taiwan sa nachádza v oblasti, kde sa stretávajú dve tektonické platne a zemetrasenia sú tu bežnou záležitosťou. To dnešné sa však, bohužiaľ, zapíše medzi tie tragické," dodal Peter. Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo východné pobrežie Taiwanu, najviac zasiahnuté bolo okolie mesta Chua-lien.

Zemetrasenie na Taiwane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Central News Agency, Hualien County Fire Bureau)

Petra tento zážitok vydesil natoľko, že sa z neho bude ešte dlho spamätávať. "Áno, po takom zážitku je to ťažšie, hlavne keď človek zo Slovenska nie je práve na podobné situácie zvyknutý. Stále je vo mne taký nepríjemný pocit, či nepríde niečo ďalšie," dodal Peter na Facebooku. "Posledné dni je to zemetrasenie za zemetrasením a nikto poriadne nevie, čo to má znamenať," uviedol Peter.

Zároveň dodal, že predpovede sú rôzne. "Minimálne mám novú skúsenosť, ale fakt by už stačilo. Niektorí seizmológovia tvrdia, že najhoršie má ešte len prísť, ale to sú len teórie. Bohužiaľ, nevedia to veľmi predpovedať," dodal roztrasený Peter. 

Viac o téme: SkúsenosťZemetrasenie SlovákTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu