Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Preživší si uctili pamiatku spoluväzňov zavraždených v tábore Auschwitz v Poľsku

Asi 300 posledných preživších väzňov koncentračného tábora Auschwitz si uctilo pamiatku zavraždených spoluväzňov. Zobraziť galériu (3)
Asi 300 posledných preživších väzňov koncentračného tábora Auschwitz si uctilo pamiatku zavraždených spoluväzňov. (Zdroj: TASR)

VARŠAVA - Asi 300 posledných preživších väzňov koncentračného tábora Auschwitz dnes položilo kytice kvetov a vence k múru smrti, kde nacisti popravovali svoje obete. Stalo sa tak v deň 72. výročia oslobodenia tohto koncentračného tábora, keď si svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Spomienkové akcie na obete holokaustu sa dnes konajú po celom svete, keďže Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 vyhlásilo 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň v roku 1945 vojaci sovietskej Červenej armády oslobodili z najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau približne 7500 väzňov, ktorí prežili.

FOTO Preživší si uctili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes priznal, že Nemecko nemôže zmeniť alebo zrušiť, čo sa stalo, ale má naďalej povinnosť pripomínať genocídu, uctiť pamiatku obetí a prevziať zodpovednosť za zločiny. Dodal, že "Auschwitz" je symbolom všetkých táborov smrti a celého nacistického "prenasledovania a vražednej mašinérie", ktorá zostáva súčasťou histórie Nemecka. 

FOTO Preživší si uctili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Pripomenul politickú nestabilitu v dnešnom svete a vyjadril názor, že "história by mala byť súčasne poučením, varovaním i podnetom". Vyhlásil tiež, že na holokaust nemožno ani neslobodno zabudnúť. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na boj proti antisemitizmu a iným formám nenávisti.

Chorvátski židia sa odmietli zúčastniť na oficiálnej spomienke na holokaust

Židovská komunita v Chorvátsku sa dnes odmietla zúčastniť na oficiálnych podujatiach spojených s Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. Stalo sa tak na protest proti politike konzervatívnej vlády, ktorá podľa židovskej komunity nepodniká dostatočné kroky, aby v krajine potlačila pronacistické nálady.

Koordinátor židovských obcí v Chorvátsku, Ognjen Kraus, uviedol, že židovská komunita prijala svoje rozhodnutie po tom, ako úrady nepresadili odstránenie tabule s heslom "Za Dom spremni" (Za vlasť - pripravení) z mesta Jasenovac, kde sa počas druhej svetovej vojny nachádzal vyhladzovací tábor, v ktorom zahynuli stovky židov, Srbov a Rómov.

Heslo a pozdrav "Za Dom spremni" používali počas druhej svetovej vojny chorvátski ustašovci. Ocitlo sa aj na pamätnej tabuli v Jasenovci, na ktorej sú mená miestnych mužov padlých v 90. rokoch počas vojny na Balkáne. Podľa chorvátskych médií vojnoví veteráni majú v úmysle inštalovať v krajine aj ďalšie takéto tabule.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič označil túto kauzu za "delikátnu". Podľa Krausa "problémom nie je pamätná tabuľa ako taká", ale "relativizácia (toho) všetkého". Vysvetlil, že slogan "Za Dom spremni" bol na rozkazoch adresovaných ľuďom, ktorých režim počas druhej svetovej vojny posielal do vyhladzovacích táborov. "To nie je len pozdrav, je to oveľa, oveľa viac," upozornil Kraus. V rámci pietnych akcií spojených s Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu dnes vládna delegácia položila veniec kvetov na židovskom cintoríne v Záhrebe.

Viac o téme: HolokaustPoľskoAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu