Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová špekulácia o zmiznutom lietadle: Novinár našiel súvis s útokmi z 11. septembra, bol to únos?!

Pátranie po lietadle pokračuje. Zobraziť galériu (2)
Pátranie po lietadle pokračuje. (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - O prípadnej súvislosti medzi zmiznutím malajzijského lietadla a iránskym podielom na možnom teroristickom akte špekuluje izraelský investigatívny novinár Ronen Bergman. Vo svojej úvahe uverejnenej na webe internetového denníka Jediot Achronot žurnalista pritom poukazuje na údajne preukázanú spoluprácu Iránu s teroristickou sieťou Al - Kaida pri teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra 2001.

Dôkazy o tejto spolupráci vraj priniesli tajné dokumenty, na ktoré podľa Bergmana narazili v júli 2004 členovia vyšetrovacej komisie útokov z 11. septembra v archívoch americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA). Podľa nich vraj Teherán pomohol prinajmenšom ôsmim z desiatich atentátnikov v prípravách ich cesty do USA.

Sunnitskí teroristi z Al-Káidy síce bojujú proti šiitskej odnoži islamu, ktorá dominuje v Iráne, napísal izraelský bezpečnostný expert Bergman; podľa jeho súdu však Teherán pristupoval k spolupráci pri teroristických útokoch ako bol ten z 11. septembra "pragmaticky".

Americká vláda na čele s Georgeom Bushom, ktorá bola v tej dobe zapletená do vojny v Iraku, ale podľa Bergmana nechcela a nemohla tieto poznatky oznámiť verejnosti. Nechala preto zverejniť len zlomok príslušných tajných dokumentov.

Bergman považuje za možné, že pri zmiznutí malajzijského lietadla mohlo ísť o teroristický útok s cieľom zasiahnuť leteckú dopravu, ktorá je pre ázijskú ekonomiku životne dôležitá. Náznak, že s tým mohol mať niečo spoločné Irán, vidí Bergman v tom, že istý iránsky obchodník kúpil letenky na príslušný let pre dvoch iránskych pasažierov, ktorí cestovali na ukradnuté pasy - rakúsky a taliansky.

"Bolo by prekvapujúce, keby vyšlo najavo, že Irán práve v týchto dňoch riskoval priamy podiel na takejto operácii," pripúšťa Bergman. "Iránsky režim však nie je homogénny, jednoliate nie sú ani jeho tajné a bezpečnostné služby. Preto existuje možnosť, že nejaká tamojšia milícia považuje za vhodné spolupracovať s radikálnymi islamskými skupinami."

Malajzijský Boeing 777 s 239 ľuďmi na palube sa minulý víkend stratil cestou z Kuala Lumpur do Pekingu východne od malajských brehov. Pátranie po nezvestnom stroji doteraz zostáva bezvýsledné.

Príbuzní nezvestných pasažierov zúfalo čakajú na nejaké relevantné informácie.
Zobraziť galériu (2)
Príbuzní nezvestných pasažierov zúfalo čakajú na nejaké relevantné informácie.  (Zdroj: SITA)

Pátranie po zmiznutom lietadle sa rozšírilo na Indický oceán

Zástupca amerického pátracieho tímu pre agentúru AP uviedol, že signály zo zmiznutého Boeingu 777-200 zachytávala družica ešte štyri hodiny po prerušení kontaktu s riadením letovej prevádzky, čím vzniká pravdepodobnosť, že lietadlo zaletelo ďaleko od miest, kde sa v súčasnosti po ňom pátra. V súvislosti s touto informáciou sa vynorili špekulácie, že bez ohľadu na to, aký osud lietadlo s 239 ľuďmi na palube postihol, išlo o úmyselný čin.

Ak by sa lietadlo vo vzduchu rozpadlo alebo by vybuchlo, všetky signály - "pingy" vysielané k družici, dátové správy a činnosť transpondéra (palubného odpovedača) - mali okamžite ustať. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že transpondér mohol vypnúť pilot alebo pasažier s technickými znalosťami, ktorý chcel, aby lietadlo zostalo neviditeľné.

Oblasť pátrania zahŕňa celkovo 92.600 štvorcových kilometrov mora pri pobreží krajín juhovýchodnej Ázie. Dve tretiny pasažierov tvorili Číňania. Čínska vláda preto vyvíja tlak na malajzijské úrady, aby prípad vyriešili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu