Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za správami o brutálnej smrti Kimovho strýka bol zrejme satirický tweet

Čang Song-tchek
Čang Song-tchek (Zdroj: SITA)

PEKING - Zdrojom správ zahraničných médií o tom, že strýka severokórejského vodcu Kim Čong-una popravili predhodením svorke vyhladovaných psov, bol satirický príspevok z čínskej mikroblogovacej siete, odkiaľ ju prevzal v Hongkongu sídliaci denník.

Uviedla na svojej internetovej stránke agentúra Reuters, podľa ktorej sa táto správa rozšírila ako blesk, pričom pomohla vytvoriť obraz, že mladý severokórejský vodca je ešte brutálnejší a nepredvídateľnejší, ako sa Západ pôvodne domnieval.

Severná Kórea síce pred časom informovala o rozsudku smrti nad Kimovým strýkom, vplyvným generálom Čang Song-tchekom, ale nezverejnila detaily o tom, akým spôsobom tohto kedysi druhého najmocnejšieho muža v hierarchii od sveta izolovanej krajiny popravili.

Podľa prvotných špekulácií ho údajne zastrelila popravná čata, keďže to je obvyklý výkon trestu smrti v prípade zradcov. Objavila sa však aj alternatívna verzia v podobe predhodenia jeho nahého tela svorke 120 psov.

Ako uvádza Reuters, zdrojom tejto správy je však podľa všetkého satiricky ladený príspevok jedného z používateľov čínskej mikroblogovacej siete Tencent Weibo.

Mikroblog prevzal pročínsky hongkonský denník Wen Wej Pcho a po 12 dňoch túto správu prebral aj singapurský Straits Times a od neho postupne mnohé tlačené i elektronické médiá z celého sveta. Wen Wej Pcho vo svojom vydaní ako dôkaz zverejnil aj snímku príslušného mikroblogu, ktorý si prečítalo 290.000 používateľov internetu.

Trevor Powell, v Chicagu žijúci softvérový inžinier, ktorý si ako prvý všimol odkaz na mikroblog v sieti Weibo a napísal o tom na svojej stránke, uviedol, že analytikom a expertom "unikol evidentný fakt, že pôvodným zdrojom správy denníka Wen Wej Pcho bol tweet známeho satirika alebo niekoho, kto sa zaňho/za ňu vydával".

Ako pripomína Reuters, jedným z úskalí pri informovaní o situácii v Severnej Kórei je to, že v tejto krajine má svoje zastúpenie len veľmi málo nezávislých médií a dočasne akreditovaní novinári sú pod prísnou kontrolou úradov KĽDR, ktorej v globálnych prieskumoch slobody tlače už roky patria posledné priečky. Vzhľadom na nedostatok informácií z prvej ruky sa môžu veľmi ľahko šíriť aj správy podobné okolnostiam popravy Kimovho strýka.

Čang Song-tcheka, ktorý bol po Kim Čong-unovi považovaný za druhého najvyššieho veliaceho dôstojníka krajiny, popravili v decembri po tom, čo ho uznali za vinného z "pokusu o zosadenie vlády", uviedli severokórejské štátne médiá. Oficiálna správa o poprave z 13. decembra však nešpecifikovala spôsob popravy.

Čang Song-tchek slúžil na pozadí dynastie Kimovcov ako zástupca hlavy štátu a predstavoval kľúčové spojenie medzi Severnou Kóreou a jej spojencom Čínou. Zastával funkciu podpredsedu Komisie národnej bezpečnosti. Bol ženatý s Kimovou tetou Kim Kjong-hi, mladšou sestrou zosnulého vodcu Kim Čong-ila.

Vo vykonštruovanom procese ho obvinili z "velezrady uskutočnenej všetkými druhmi sprisahania a odsúdeniahodných metód so zvráteným zámerom uzurpovať najvyššiu moc strany a štátu". Kimova vláda ho tiež obvinila z korupcie, nemravnosti, gamblerstva a užívania drog, pričom ho označila za "odporné ľudské bahno".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu