Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Scenár kórejskej vojny Severu proti Juhu: Toto bude nasledovať po jadrovom útoku!

Vojna medzi Severnou a Južnou Kóreu je na spadnutie Zobraziť galériu (3)
Vojna medzi Severnou a Južnou Kóreu je na spadnutie (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Napätie na Kórejskom poloostrove eskaluje. Zatiaľ čo sa niektorí politici domnievajú, že vyhrážky severkórejského vládcu Kim-Čong-una sú len planými rečami, nemožno poprieť fakt, že tento región patrí k najmilitarizovanejším na svete. Čo sa stane, keď Severná Kórea premení svoje slová na činy?

Bývalý minister obrany USA Leon Panneta tento týždeň v rozhovore pre televíziu CNBC upozornil na to, že svet až tak dobre nevidí do toho, čo sa naozaj deje v Severnej Kórei. Na základe odtajnených dokumentov Organizácie spojených národov (OSN) a analýz vojenských expertov sa však dá vytvoriť pomerne presný obraz toho, aká by nastala situácia, keby Kim-Čong-un naozaj zaútočil na Južnú Kóreu a jej spojencov.

Ako by Severná Kórea zaútočila?

Pravdepodobne rozsiahlym pozemným útokom sprevádzaným delostreleckou paľbou. Bol by to celkom logický krok, pretože tamojšia armáda je s 1,1 miliónmi vojakov štvrtou najväčšou na svete. Na porovnanie, Južná Kórea ich má 690 tisíc. KĽDR taktiež disponuje obrovským množstvom tankov, bojových lietadiel, lodí aj delostrelectva.

Scenár kórejskej vojny Severu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako by zareagovala Južná Kórea?

Išla by na to s rozumom. Severná Kórea má síce viac vojenského vybavenia, mnohé z neho je však zastarané, pretože pochádza ešte z čias Studenej vojny, v ktorej bola spojencom Sovietskeho zväzu. Naproti tomu Južná Kórea má k dispozícii modernú výzbroj, ktorú jej poskytli USA. "Jej ozbrojené sily patria k najvyspelejším na svete a sú schopné čeliť akémukoľvek útoku zo strany nepriateľov," uvádza sa v správe Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie, ktorý sídli v Londýne. Napriek tomu by sa zrejme severokórejskému vojsku podarilo preniknúť na juh poloostrova. Ešte predtým by ale muselo prejsť demilitarizovaným pásmom na hraniciach, kde je rozmiestnených takmer 30 tisíc amerických vojakov. Na tichomorskom ostrove Guam, ktorý spadá pod nezačlenené územia USA, okrem toho stihol už Pentagón rozmiestniť protiraketový obranný systém.

Postaví sa Čína na Kimovu stranu?

Teoreticky áno. Ak by sa tak stalo, Severná Kórea by pravdepodobne mala navrch. Čína má totiž najväčšiu armádu na svete, tvorí ju viac ako 2,3 milióna vojakov. Podľa informácií amerického ministerstva obrany má Čína v okolí Kórejského poloostrova masívnu flotilu, ktorú je v prípade potreby pripravená použiť.

Scenár kórejskej vojny Severu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: msn.com)

 

Nie je však jasné, či by bola vôbec ochotná sa do prípadného konfliktu zapojiť. Nedávno totiž vyjadrila nesúhlas so severokórejskými provokáciami, čo dokázala tým, že minulý mesiac zahlasovala za rezolúciu OSN, ktorá Pchjongjangu ukladá sankcie za februárové vykonanie nukleárnych testov. Na druhej strane, USA už od začiatku deklarujú svoju podporu a prípadnú vojenskú pomoc Južnej Kórei.

Ako dlho by Južná Kórea dokázala vzdorovať?

Oveľa dlhšie, ako Severná Kórea. Z ekonomického hľadiska je na tom neporovnateľne lepšie, než jeho protivník. Severokórejské hospodárstvo je v súčasnosti na úrovni spred dvadsiatich rokov. Krajina okrem toho bojuje aj s častou neúrodou, čo sa odráža v nedostatku potravín a z toho vyplývajúcej chronickej podvýžive obyvateľstva. To prežíva vďaka medzinárodnej pomoci, ktorá prichádza najmä z Číny. Ak by však Severná Kórea vyvolala vojnový konflikt, o túto pomoc by určite prišla. Južná Kórea sa naopak môže pochváliť jednou z dvadsiatich najprosperujúcejších ekonomík sveta, rozvinutou infraštruktúrou aj dopravou. Soulu by sa z týchto dôvodov ľahšie koordinovala civilná obrana

Aké má Kim možnosti okrem tradičného útoku?

Hrozivé. Podľa Centra pre medzinárodné štúdie a výskum by Severná Kórea v prípade nutnosti použila zbrane hromadného ničenia. Išlo by o tabun (chemická zbraň paralyzujúca nervový systém) a yperit označovaný aj ako horčicový plyn. Pchjongjang má v zásobe ešte jedného žolíka - vlastní jadrové zbrane. Podľa viacerých zdrojov má niekoľko desiatok hlavíc, ktoré sú schopné zasiahnuť Japonsko, Južnú Kóreu, či ktorékoľvek iné miesto v severnom Pacifiku. Je možné, že Kim len "blafuje", spoliehať by sa však na to svetoví predstavitelia rozhodne nemali. Informoval portál americkej televízie NBC News.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu