Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EÚ: KĽDR musí prestať provokovať, o kríze treba rokovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severná Kórea by mala rokovať s medzinárodným spoločenstvom o súčasnej kríze na Kórejskom polostrove, ktorá sa neustále stupňuje.

Ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová vo štvrtok konštatovala, že svojimi vyhláseniami o posilnení jadrového potenciálu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) jednoznačne porušuje rezolúcie OSN ako aj závery šesťstranných rokovaní o jej nukleárnom programe.

"Neustále porušovanie medzinárodných záväzkov, ktoré ohrozuje stabilitu regiónu, vedie len k ostrejšej a zjednotenej reakcii medzinárodného spoločenstva," vyhlásila Ashtonová. KĽDR by preto mala prestať so zvyšovaním napätia a vstúpiť do konštruktívneho dialógu so svetovými mocnosťami. "Musí ukázať, že plní záväzky smerom k denuklearizácii Kórejského polostrova," zdôraznila Ashtonová.

Severná Kórea vo štvrtok ešte viac vystupňovala napätie na Kórejskom polostrove, keď naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času. Spojené štáty krátko predtým oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. Pentagon tento krok označil za preventívne opatrenie proti hrozbám útoku zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Severná Kórea totiž minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Komunistická Kórea tak reagovala na prelety amerických vojenských lietadiel nad Kórejským polostrovom, čo považuje za hrozbu. Pentagon argumentuje, že dôvodom ich použitia v období napätých vzťahov v regióne je snaha odradiť režim v KĽDR od ďalších provokácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu