Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pravda o tom, kto naozaj vládne Severnej Kórei: Kim Čong-un to nie je!

Kim Čong-un a jeho teta Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un a jeho teta (Zdroj: nknews.org)

PCHJONGJANG - Celý svet momentálne upiera na zrak na Severnú Kóreu a môže sa len domnievať, aké budú ďalšie kroky jej vládcu Kim Čong-una. Podľa všetkého to ale nie je on, kto vydáva rozkazy. V jeho tieni sa totiž pohybuje viacero rodinných príslušníkov a zrejme sú to práve oni, kto drží v rukách opraty.

Bojová rétorika severokórejského vodcu voči Spojených štátom a Južnej Kórei je čoraz silnejšia. V tejto súvislosti si médiá začínajú čoraz viac všímať ľudí, ktorí sa pohybujú v pozadí dynastie Kimovcov. Pretože hoci sa miestne médiá akokoľvek snažia urobiť z Kim Čong-una nekompromisného panovníka a vojenského generála, mnohí ľudia ho vnímajú stále len ako zavalitého chlapca, ktorý prežil detstvo v Pchjongjangu a vo Švajčiarsku hraním videohier.

Viaceré zdroje uvádzajú, že keď Kim po smrti svojho otca na konci roka 2011 preberal moc, dostal sa do sporu so svojím strýkom a tetou. Práve títo dvaja sú mnohými považovaní za skutočných lídrov krajiny na Kórejskom poloostrove, pripomína server news.com.au. Naposledy sa všetci traja pokope ukázali na zjazde Kórejskej robotníckej strany, kde okrem iného Kim poznamenal, že "jadrové zbrane sú národným pokladom".

Zosnulý Kim Čong-il vraj pred smrťou Kim Kyong-hui a Jang Sung-Taeka požiadal, aby jeho neskúsenému synovi slúžili ako radcovia v dôležitých otázkach týkajúcich sa štátu. Podľa Jeung Young Taia z kórejského Inštitútu pre národné zjednotenie je tak jasné, kto krajine v skutočnosti vládne. "Snažia sa čo najrýchlejšie vytvoriť Kimovi imidž silného vojenského vodcu, aby získal rešpekt a kontrolu," vysvetlil.

Šesťdesiatšesťročná Kim Kyong Hui je mladšou sestrou Kim Čong-ila a údajne najsilnejšou ženou v Ázii. Prezývajú ju "Lady McBeth Kórey". Okrem toho patrí ku kľúčovým postavám Robotníckej strany a má hodnosť generála so štyrmi hviezdami. Jej o rok starší manžel Jang bol jedným z najbližších radcov nebohého vládcu.

Kim Kyong Hui je tajomníčkou Robotníckej strany
Zobraziť galériu (3)
Kim Kyong Hui je tajomníčkou Robotníckej strany  (Zdroj: nknews.org)

Jang Sung-Taek
Zobraziť galériu (3)
Jang Sung-Taek  (Zdroj: nknews.org)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu