Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA nechcú Kóreu provokovať: Odložili testy balistickej strely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vzhľadom na napätie na Kórejskom polostrove sa Spojené štáty rozhodli odložiť dlho plánovanú skúšku svojej interkontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa mala uskutočniť na budúci týždeň v Kalifornii.

Nemenovaný úradník z amerického ministerstva obrany, ktorý si neželal byť menovaný, informoval, že Pentagón odložil skúšku interkontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa mala uskutočniť na budúci týždeň na

Úradník uviedol, že minister obrany USA Chuck Hagel rozhodol o odklade dávno naplánovaného testu rakety Minuteman 3 v obave, že tento krok by mohol byť nesprávne interpretovaný alebo viesť k eskalácii kórejskej krízy. Hagel prijal toto rozhodnutie v piatok.

Plánovaná skúška nesúvisela s prebiehajúcim americko-juhokórejským vojenským cvičením, ktoré vyvolalo hnev KĽDR a prispelo k eskalácii jej nepriateľskej rétoriky i aktivít.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou v posledných týždňoch podstatne vzrástlo. Sever sa zaprisahal, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a vyhrážal sa preventívnym úderom proti Spojeným štátom, raketovými útokmi na americké základne v Tichom oceáne, vrátane ostrova Guam, ktorý patrí USA.

Vyhrážky nasledovali po tom, čo OSN uvalila nové sankcie na KĽDR po jej tretej skúške jadrovej zbrane vo februári. Washingtonský Biely dom v piatok oznámil, že by ho neprekvapilo, keby KĽDR urobila ďalší raketový test.

Juhokórejské vedenie tento týždeň informovalo, že Severná Kórea presunula na svoje východné pobrežie najmenej jednu balistickú raketu so "značným doletom". Dodali však, že raketa nie je schopná zasiahnuť ciele v USA. Predpokladá sa, že by mohlo ísť o netestovanú raketu typu Musudan. Americkí predstavitelia usudzujú, že KĽDR môže pristúpiť k jej odpáleniu kedykoľvek, čo v regióne ešte viac zvyšuje obavy.

Kým vo Washingtone berú vyhrážky severokórejského vedenia veľmi vážne, najvyšší predstavitelia USA na verejnosti stále tvrdia, že nie sú viditeľné dôkazy o tom, že by sa Severná Kórea pripravovala na rozsiahly útok.   

Rakety typu Minuteman 3, ktorých majú USA k dispozícii asi 450, sú spolu s ponorkami schopnými odpaľovať balistické strely a bombardérmi typu B-52 a B-2 piliermi jadrového arzenálu Spojených štátov, informovala agentúra AP.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu