Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hackeri Anonymous vyvolali internetovú vojnu: Čo sú vlastne zač?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Hnutie Anonymous je voľné spoločenstvo hackerov, recesistov a sieťových aktivistov, ktoré nemá jasnú štruktúru a vedenie a ani jasné zameranie, proti čomu a ako bojuje. Všeobecne je vnímané ako hackerské združenie, pretože najväčšiu pozornosť vzbudzuje svojimi hackerskými útokmi. Tými väčšinou bojuje za slobodu na internete alebo reaguje na rôzne spoločenské problémy. Členovia združenia tak útočia a ochromujú servery organizácií a inštitúcií, ktoré považujú za nemorálne alebo represívne.

Podľa mediálnych odborníkov je ale hackerstvo len jednou z činností hnutia, ktoré sa prezentuje napríklad aj rôznymi žartami či recesiami alebo informáciami a oznámeniami na internete.

Do širšieho povedomia internetovej komunity sa hnutie dostalo v roku 2003 prostredníctvom internetového fóra 4chan.org. Užívatelia zvyčajne svoje príspevky a obrázky publikujú anonymne pod hlavičkou anonymous, čo viedlo k vzniku skupiny Anonymous, ktorá postupne prerástla hranice tohto webu. Záujem médií potom vyvolala reportáž televízie KTTV (Fox) z roku 2007.

Členovia skupiny sa často prezentujú s maskou tragického hrdinu katolíckych vzbúrencov v Londýne na začiatku 17. storočia Guya Fawkesa, ktorá je inšpirovaná komiksom V ako Vendeta. Hnutie má aj svoju vlajku.

Prvou ostro sledovanou akciou Anonymous sa stal projekt Chanology z roku 2008, v ktorom členovia Anonymous protestovali proti praktikám scientologickej cirkvi. V tom istom roku hackeri z Anonymous údajne napadli internetovú stránku Americkej nadácie epileptikov. Blikajúce animácie vtedy privodili niektorým užívateľom zdravotné komplikácie, podľa médií i niektorých členov Anonymous ale vtedy mohlo ísť o "odvetu" scientológov za predchádzajúci útok hackerov.

V roku 2009, po sporných iránskych prezidentských voľbách a následných masových demonštráciách, sa hnutie Anonymous spoločne so serverom The Pirate Bay zapojilo do boja proti internetovej cenzúre v Iráne. Logo The Pirate Bay sa vtedy zmenilo na The Persian Bay čiže Perzská zátoka a nápis "Klikni sem na pomoc Iránu". Ak to človek urobil, dostal sa na stránky iran.whyweprotest.net. Tam potom našiel návod a presmerovanie, vďaka ktorým sa mohol po internete pohybovať anonymne.

Na konci roku 2010 hnutie reagovalo na údajnú cenzúru serveru WikiLeaks a stíhanie jeho zakladateľa Juliana Assangea. Hackeri napadli napríklad internetové stránky spoločností Visa a MasterCard, ktoré prestali sprostredkovávať platby pre WikiLeaks, alebo stránky švédskej vlády. Švédska justícia totiž vydala zatykač na Assangea pre podozrenie zo sexuálnych zločinov. Predstavitelia Wikileaks sa ale od akcie hackerov dištancovali.

Skupina sa hlásila aj k vlaňajším útokom na stránky vlád Egypta alebo Tuniska, ktoré sa násilím bránili prejavom nespokojnosti vo svojich krajinách počas takzvanej Arabskej jari.

V súčasnosti je príčinou útokov na rôzne vládne servery a ďalšie terče alebo hrozieb hnutia údajná silnejúca cenzúra internetu v podobe chystaných zákonov a uzatvorenie jedného z najväčších svetových serverov pre zdieľanie súborov megaupload.com a zatknutie zakladateľa tohto serveru Kima Schmitza a niekoľkých pracovníkov firmy na Novom Zélande.

Odpor vyvolali hlavne návrhy amerického protipirátského zákona Pipa (Protect Intellectual Property Act) a zákona na ochranu duševného vlastníctva Sopa (Stop Online Piracy Act), ktoré ale Kongres kvôli protestom stiahol z prejednávania. Terčom kritiky je aj chystaná medzinárodná dohoda proti falšovaniu ACTA, ktorá sa týka okrem iného aj boja s internetovým pirátstvom.

Video hlásiace sa k Anonymous teraz vyzýva k útoku i na sociálnu sieť Facebook, čo však združenie Anonymous zo svojho účtu na Twitteri poprelo. O možnom útoku hackerov na Facebook sa hovorilo aj vlani na jeseň. Nakoniec ale hackeri Facebook nenapadli.

Od spoločenstva Anonymous sa odštiepilo niekoľko ďalších agresívnych hackerských skupín, medzi ktorými je zrejme najznámejšia Lulz Security (LulzSec). Jej členovia sú zodpovední za početné masívne útoky proti serverom finančných inštitúcií, firiem a vládnych agentúr. Zaútočili zrejme napríklad na sieť Sony alebo servery CIA. Vlani ale členovia tejto skupiny ohlásili údajne kvôli strachu z chytenia koniec svojich aktivít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu