Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO hlási útok na Facebook: Hackeri ho vraj zničia 28. januára!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINTON - Video hlásiace sa k hackerskému združeniu Anonymous vyzýva k útoku na sociálnu sieť Facebook. Hlas na nahrávke žiada užívateľov internetu, aby sa pripojili k útoku 28. januára o polnoci amerického východného času (06:00 SEČ). Hackeri ale na twitterovom účte @ AnonOps správy o chystanom útoku popreli, napísal server PCmag.

Hlas na nahrávke oznamuje, že útok proti Facebooku bude "najväčším internetovým protestom a prvou oficiálnou kybernetickou vojnou". Útok podľa nahrávky súvisí s návrhmi amerických zákonov proti internetovému pirátstvu SOPA a PIPA, proti ktorým minulý týždeň protestovala encyklopédia Wikipedia jednodenným odpojením svojej anglickej verzie. PCmag však pripomína, že Facebook tieto zákony kritizoval, hoci neskôr ako iné internetové firmy.

Nahrávka tiež odmieta názor, že Facebook je príliš veľký, než aby ho mohol nejaký útok vyradiť z prevádzky. "Je síce pravda, že Facebook má najmenej 60.000 serverov, stále je ale možné ho položiť," tvrdí hlas.

Podľa neho sa k útoku pripoja státisíce ľudí. Sympatizantom hovorca popisuje, ako sa do akcie zapojiť tým, že si stiahnu program Loic (Low Orbit Ion Cannon). Ten hackeri používajú k zahlteniu napadnutých serverov, ktoré sa potom musia odpojiť.

Združenie Anonymous ale zo svojho účtu na Twitteri, ktorý užívalo k skorším vyjadreniam, prípravu útoku na Facebook poprelo. "Musíme znovu povedať, že nenapadneme Facebook. Je to ďalšia lož masmédií," uviedli hackeri.

Predstavitelia Facebooku medzitým pre server CNet oznámili, že sú pripravení na akýkoľvek hackerský útok, či už zo strany Anonymous, alebo niekoho iného. "Facebook bol vždy odhodlaný chrániť informácie svojich zákazníkov a bude naďalej inovovať a pracovať na obrane týchto dát," uviedol zástupca spoločnosti.

O možnom útoku hackerov na Facebook sa hovorilo aj vlani na jeseň. Na YouTube sa objavilo video, v ktorom hovorca hlásiaci sa k Anonymous hovoril o chystanom útoku na túto sociálnu sieť 5. novembra. Nakoniec ale hackeri Facebook nenapadli.

Združenie Anonymous tento mesiac vyradilo z prevádzky stránky amerického ministerstva spravodlivosti, FBI či filmových a hudobných štúdií v reakcii na americké nariadenie uzavrieť server pre zdieľanie súborov megaupload. Cez víkend potom hackeri napadli aj stránky kancelárie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či weby dôležitých poľských úradov. V minulosti Anonymous útočili napríklad na weby finančných spoločnosti Visa, MasterCard či PayPal alebo na scientologickú cirkev.

Anonymous - útok na Facebook

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu