Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikli ďalšie tajné informácie na Wikileaks: Pranie špinavých peňazí v USA!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: internet)

LONDÝN - Internetový server WikiLeaks, známy nevyberaným zverejňovaním interných dokumentov, začne oddnes publikovať elektronickú korešpondenciu amerického výskumného ústavu Strategic Forecasting (Stratfor), zameraného na strategické a bezpečnostné analýzy. Ukradnuté e-maily v počte viac než päť miliónov pochádzajú zrejme od hackerov, ktorí sa do počítačov inštitútu vlámali vlani v decembri.

Wikileaks oznámila, že získala prístup k rozsiahlemu objemu internej i externej korešpondencie Stratfor. Ústav je súkromnou inštitúciou, ktorý platiacim zákazníkom poskytuje geopolitické analýzy a informácie získava spravodajským prístupom. Agentúra Reuters ho dokonca prirovnala k "tieňovému CIA".

Spoluzakladateľ Wikileaks Julian Assange, ktorý je teraz vo Švédsku vyšetrovaný pre podozrenie zo sexuálnych deliktov, k zverejneniu dokumentov povedal, že Stratfor sa opiera o "informátorov z americkej vlády, zahraničné spravodajské služby s pochybnou povesťou a novinárov". "Existujú značné obavy, že cieľom ich skúmania sú okrem iného aktivistické organizácie, ktoré bojujú za spravodlivú vec," povedal Assange Reuters.

Šéf a zakladateľ Stratfor George Friedman už 11. januára upozornil na to, že z počítačov jeho inštitúcie zmizli e-maily, dodal ale, že zlodeji v nich ťažko budú môcť nájsť čokoľvek významného. "Bohvie, čo mohli stovky zamestnancov vo svojich donekonečna spisovaných e-mailoch povedať nepríjemného, ​​hlúpeho alebo takého, čo sa dá dezinterpretovať ... Tí, ktorí budú v našich e-mailoch hľadať dôkazy konšpirácie, budú sklamaní," povedal.

Wikileaks má však na to iný názor. "E-maily ukazujú sieť informátorov Stratforu, štruktúru platieb, techniky prania špinavých peňazí a psychologické metódy," uvádza web.

V decembri sa do počítačov Stratfor nabúrali najmenej dvakrát hackeri tvrdiaci, že sú napojení na skupinu Anonymous, ktorá napáda počítače vlád a ďalších inštitúcií po celom svete. Na internete sa potom ocitli údaje o kreditných kartách viac ako 30-tisíc zákazníkov Stratforu vrátane bývalého ministra zahraničia USA Henryho Kissingera alebo viceprezidenta Dana Quaylea. Útok vyšetruje americká FBI.

"Samozrejme, že máme vzťahy s ľuďmi vo Washingtone a ďalších vládach a poznáme ľudí v rôznych korporáciách, čo sa tiež v e-mailoch ukáže. To je ale naša práca," povedal Friedman. Dodal, že ako organizácia, ktorá má príjmy z tvorby strategických politických analýz, musí zhromažďovať, organizovať, analyzovať a distribuovať inrformácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu