Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Berlusconiho na čele vlády zrejme vystrieda Monti

Mario Monti
Mario Monti (Zdroj: SITA)

RÍM/BERLIÍN - Taliansko pomaly smeruje ku koaličnej "záchrannej" vláde na čele s uznávaným ekonómom Mariom Montim (68), aby obnovilo politickú stabilitu a odvrátilo hrozivú perspektívu dlhovej pasce. Podľa dnešných správ talianskych médií sa Monti ako budúci šéf vlády pozdáva aj odchádzajúcemu premiérovi Silviu Berlusconimu, hoci mnohí poslanci Berlusconiho strany Ľud slobody (PDL) názor svojho predáka nezdieľajú. Výhrady voči Montimu má hlavne vplyvná Liga severu.

Berlusconi sa dnes v rímskom Palazzo Grazioli stretol s vedením svojej strany, aby na prípadnú kandidatúru Montiho zjednotil vnútrostranícke názory. "Diskusia vnútri strany neskončila," povedal talianskym novinárom šéf poslaneckej frakcie PDL Fabrizio Cicchitto. "Môžeme pokračovať v podpore predčasných parlamentných volieb alebo sa prikloniť k podpore Montiho vlády," dodal.

Berlusconi by sa mal v najbližšej dobe zoznámiť s názorom PDL prezidenta Giorgia Napolitana, v ktorého rukách je rozhodnutie o budúcom vládnom usporiadaní. Podľa denníka La Repubblica sa v Ríme všeobecne predpokladá, že po víkendovom schválení reformného balíka v parlamente Berlusconi v pondelok rezignuje.

Monti pôsobil v rokoch 1999-2004 ako európsky komisár pre hospodársku súťaž, teraz je rektorom prestížnej milánskej Univerzity Luigiho Bocconiho. Prezident Napolitano v stredu Montimu udelil čestnú funkciu doživotného senátora a podnietil tak mediálne špekulácie o Montim ako o istom predsedovi budúcej talianskej vlády.

Sám Monti dnes pre denník Il Sole 24 Ore povedal, že "Taliansko nemôže hodiť za hlavu svoju zodpovednosť ako zakladajúci člen EÚ". Vyzdvihol potrebu štrukturálnych reforiem a "odstránenie privilégií určitých sociálnych skupín". Rím podľa neho musí zároveň urobiť všetko preto, aby sa na prospech veci zapojil do nemecko-francúzskeho partnerstva.

Prípadný Montiho kabinet ale potrebuje podporu parlamentnej väčšiny, a preto by opozícia pravicových poslancov mohla byť kritická, poznamenáva dnes denník The Wall Street Journal. S takmer istou podporou centristou a ľavice a navyše i s hlasmi Berlusconiho stúpencov je ale veľmi pravdepodobné, že Monti sa do čela "vlády národnej jednoty" postaví, uvádza list. Nevylučuje, že Napolitano by Montiho mohol oficiálne poveriť zostavením vlády dokonca už v nedeľu.

Berlusoni je v posledných dňoch pod tvrdou paľbou médií, ale aj pod tlakom európskych politikov, aby bezodkladne odstúpil. Nemecká kancelárka Angela Merkelová mu dnes z Berlína odkázala, aby "otázku nástupníctva vyriešil čo najskôr", pretože čas nečaká. "Je veľmi dôležité, aby o osude talianskej vlády bolo rozhodnuté a aby dôveryhodnosť krajiny bola obnovená," povedala Merkelová. Taliansko je podľa nej na "dobrej ceste".

Aj finančné trhy v Berlusconim vidia hlavnú prekážku nevyhnutných zmien, okrem iného aj preto, že jeho vládnuca stredopravá koalícia je ochromená rozdielnymi názormi na budúci vývoj.

Hlavným odporcom "vlády národnej spásy" je separatistická Liga severu, ktorá v uplynulých 18 rokoch všetkým trom Berlusconiho vládam poskytovala kľúčovú parlamentnú podporu. Vedenie Ligy dnes potvrdilo, že s Montiho vládnym projektom nesúhlasia. "Pre nás neexistuje žiadna iná možnosť, než predčasné voľby," povedal novinárom minister vnútra a člen vedenia Ligy severu Roberto Maroni.

K nátlaku na Taliansku sa dnes pripojila aj Európska komisia, ktorá zhoršila svoju prognózu vývoja talianskeho hospodárstva do roku 2013. Zo správy vyplýva, že krajina bude potrebovať ďalšie rozpočtové škrty, aby sa dostala z okraja dlhovej priepasti.

"Dokážeme to," komentoval správu Napolitano. "Naša krajina a jej politické a spoločenské sily túto situáciu zvládnu," dodal prezident s tým, že krajinu v blízkej budúcnosti očakávajú ťažké rozhodnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu