Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Taliansky parlament schválil úsporné opatrenia, čaká sa na Berlusconiho

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

RÍM - Dolná komora talianskeho parlamentu v sobotu večer schválila súbor nových úsporných opatrení, ktorého definitívnym odsúhlasením premiér Silvio Berlusconi podmienil svoj odchod z politiky.

Ten by mal svoju abdikáciu oznámiť na večernom mimoriadnom zasadnutí jeho vládneho kabinetu a následne sa pobrať za prezidentom Giorgiom Napolitanom, do ktorého rúk by mal rezignáciu oficiálne odovzdať.

Úsporné opatrenia majú krajine ušetriť takmer 60 miliárd eur, do roku 2014 docieliť vyrovnaný rozpočet, znížiť vysoký štátny dlh predstavujúci 120 percent hrubého domáceho produktu a zvýšiť výkonnosť talianskej ekonomiky, ktorá za posledných 15 rokov ročne rástla v priemere iba o 0,75 percenta.

Medzi hlavné opatrenia patria zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 20 na 21 percent a zmrazenie platov v štátnej sektore do roku 2014. Parlament taktiež schválil zvýšenie veku pre odchod do dôchodku a ten by mal do roku 2026 stúpnuť až na 67 rokov. Rím posilnil aj opatrenia pre boj s daňovými únikmi vrátane limitu 2500 eur pre platbu v hotovosti. Zavedená by mala byť aj špeciálna daň na energetický sektor.

Vláda taktiež ráta aj čiastočnou privatizáciou štátnych podnikov či podporou budovania diaľnic prostredníctvom daňových úľav. Vysokú nezamestnanosť medzi mladými Talianmi by mala pomôcť znížiť plná daňová kompenzácia pre spoločnosti, ktoré zamestnajú absolventov stredných a vysokých škôl. Zákonník práce by mal prejsť aj ďalšími zmenami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu