Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ciao, Silvio! Berlusconi podal sľubovanú demisiu

Silvio Berlusconi Zobraziť galériu (7)
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky premiér Silvio Berlusconi v sobotu večer rezignoval na svoju funkciu. Demisiu oficiálne odovzdal do rúk prezidenta Giorgia Napolitana, ktorý jeho abdikáciu prijal. Informovala o tom v sobotu neskoro večer prezidentská kancelária.

Berlusconi tak naplnil tak svoj sľub, že po schválení úsporných opatrení v parlamente, odíde do politického dôchodku Taliansky zákonodarný zbor splnil jeho podmienku v sobotu podvečer, kedy dolná komora súbor opatrení s cieľom obnoviť dôveru trhov v 60-miliónové Taliansko schválila. Berlusconi svoju rezignáciu potvrdil po dnešnom poslednom zasadnutí svojho kabinetu, ktorého členom poďakoval za spoluprácu.

Na ťahu je teraz prezident. Od neho bude záležať, aký bude ďalší vývoj v tretej najväčšej krajine eurozóny. Možnosti sú v princípe dve - buď Napolitano niekoho poverí zostavením novej vlády, alebo rozpustí parlament a vypíše nové voľby. Svetoví lídri a medzinárodné inštitúcie rázne vyzývajú Napolitana na realizáciu prvej možnosti. Najväčším favoritom na premiérsky post je bývalý eurokomisár Mario Monti.

Berlusconi krátko pred tým, ako podal demisiu, vyjadril ľútosť nad demonštráciami v centre Ríme za účasti tisícok ľudí. Ich účastníci dávali svojmu dlhoročnému lídrovi posledné zbohom a skandovali heslá ako Ciao, už sa nevracaj či Sme veľmi, veľmi šťastní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu