Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bin Ládin plánoval útoky podľa rovnakého vzorca

Bin Ládin
Bin Ládin

WASHINGTON - Teroristický vodca Usáma bin Ládin, ktorý strávil roky v ústraní a mal málo čo na práci, stále vymýšľal, ako ďalej zabíjať Američanov. Vyplýva to z počítačových dokumentov, ktoré boli objavené v jeho pakistanskom úkryte pri jeho zabití začiatkom mája.

Podľa agentúry AP sa bin Ládin držal toho, čomu najlepšie rozumel a čo malo úspech aj v minulosti: útokov na lietadlá, vlaky a lode. Najviac prekvapujúce je, nakoľko boli jeho plány predvídateľné.

Prial si prepadnúť vlaky tak, ako to už urobili teroristi v indickom Bombaji či v španielskej metropole Madride. Bol naďalej fascinovaný útokmi na lietadlá. A podľa amerických bezpečnostných zdrojov chcel uniesť ropný tanker a vyhodiť ho na mori do povetria.

"To nie je nič nové," povedal Christopher Davidson z Durhamskej univerzity v severnom Anglicku. "Je to len potvrdenie toho, čo väčšina analytikov zaoberajúcich sa bezpečnosťou a terorizmom odhadla." Bin Ládin chcel skrátka zaútočiť práve tam, kde to USA čakali.

A dospeli k tomu čiastočne vďaka miliardám dolárov, ktoré minuli v spravodajských a bezpečnostných službách od útokov z 11. septembra 2001. Také množstvo peňazí sa vynaložilo aj na tajné odpočúvanie, satelitné sledovanie a nových špiónov či analytikov, a to všetko s cieľom, aby USA neboli znovu prekvapené. Za zlyhanie sa považovalo čokoľvek, čo nezabezpečilo predvídanie a prevenciu útokov.

Predvídateľnosť bin Ládina a jeho spoločníkov je však jedným z dôvodov, prečo jadro Al-Kájdy už nie je pre Spojené štáty najvážnejšou hrozbou. Tou sa podľa AP stala odnož al-Káidy v Jemene, ktorej príslušníci prejavili viac nápadov a aktivity ako zakladatelia teroristickej organizácie, ktorí boli zahnaní do úkrytov útokmi bezpilotných lietadiel americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Jemenská skupina sa priblížila nebezpečne tomu, aby vykonala dva hlavné útoky na americké ciele. V prvom prípade si útočník pripevnil bombu pod spodnú bielizeň na Vianocie v roku 2009 a hravo prekonal roky vylepšované bezpečnostné opatrenia na letiskách. Cestujúci v lete do Detroitu útočníka premohli. Podľa úradov prerušili chemickú reakciu, ktorá mala spustiť výbuch, teroristov pot.

Druhým prípadom bol vlaňajší pokus o vyhodenie do povetria amerického nákladného lietadla. Niekoľko malých náloží bolo šikovne umiestnených do náplní do tlačiarní, ktoré prešli bez povšimnutia bezpečnostnou kontrolou. Nakoniec boli včas zneškodnené.
 

"Táto organizácia sa veľmi rýchlo učí, prispôsobuje a improvizuje. Je veľmi skúsená vo využívaní príležitostí," povedal v americkom Kongrese Christopher Boucek z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

Pred 11. septembrom 2001 tvorili Al-Kájdu veteráni afganského povstania proti sovietskej okupácii. Organizácia bola postavená na vojenskej hierarchii. Útoky plánovali alebo schvaľovali velitelia. Bin Ládinove poznámky ukazujú, že až do svojho konca plánoval okázalé útoky na veľké ciele v symbolických termínoch.

Jemenská Al-Kájda je mladšia a nepodlieha tak pevnej štruktúre. Nábor ľudí robí cez internet a necháva výber cieľa na nižších zložkách.

Riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra Michael Leiter vo februári v Kongrese povedal, že bin Ládin a jeho stúpenci sú oslabení. Podľa neho to bolo dobré znamenie, pretože veľký útok na USA už od nich nehrozil. Zlou správou ale zároveň je, že to vedie ostatné zložky k inovácii a útokom na vlastnú päsť. Inovatívna Al-Kájda je vraj menej predvídateľná, a preto pravdepodobne oveľa nebezpečnejšia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu