Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zaradenie do výborov v europarlamente je známe! Pozrite sa, v ktorých skončili slovenskí poslanci

Miroslav Číž, Monika Beňová a Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobraziť galériu (5)
Miroslav Číž, Monika Beňová a Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Michal Svítok, archív LĎN)

BRATISLAVA – Zaradenie slovenských poslancov Európskeho parlamentu do výborov je už známe. Monika Beňová (Smer-SD, S&D) bude členkou výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Do tohto výboru patrí aj Martin Hojsík (PS, RE) a Michal Wiezik (Spolu, EPP).

Europoslaneckí nováčikovia v Štrasburgu: FOTO Vzrušenie i nespokojnosť, takto hodnotia prvý deň

Vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) budú tiež traja europoslanci – Vladimír Bilčík (Spolu, EPP), Michal Šimečka (PS, RE) a Milan Uhrík (ĽSNS). Miroslav Číž (Smer-SD, S&D) bude pôsobiť vo výbore pre medzinárodný obchod (INTA). Do výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) sa zaradili Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS, ECR) a Miroslav Radačovský (ĽSNS).

Robert Hajšel
Zobraziť galériu (5)
Robert Hajšel  (Zdroj: TASR - Andrej Galica)

Robert Hajšel (Smer-SD, S&D) bude členom výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Eugen Jurzyca (SaS. ECR) a Ivan Štefanec (KDH, EPP) budú pracovať vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO). Peter Pollák (OĽaNO, EPP) bude vo výbore pre kultúru a vzdelávanie (CULT). Informovala o tom tlačová atašé EP na Slovensku Ivana Janíková.


Nevedel, že bude kandidovať: Novým predsedom EP sa stal taliansky socialista, kto je Sassoli?


Zaradenie poslancov do výborov by malo v čo najväčšej miere odrážať zloženie samotného Európskeho parlamentu. Pokiaľ sa politické skupiny nedohodnú na proporčnom rozdelení kresiel v ktoromkoľvek výbore, rozhodnutie prijme Konferencia predsedov - teda predseda EP a lídri politických skupín. Zaradenie zákonodarcov do výborov je interným rozhodnutím poslaneckých klubov (politických skupín) a nezaradených poslancov.

Peter Pollák
Zobraziť galériu (5)
Peter Pollák  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Výmena miest vo výboroch medzi jednotlivými poslaneckými klubmi nie je povolená. V Európskom parlamente teraz funguje 20 výborov a dva podvýbory. Okrem tých, do ktorých sa zaradili slovenskí europoslanci, existuje napríklad výbor pre zahraničné veci, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, hospodárske a menové veci či rozpočet. Najpočetnejší je výbor pre priemysel, výskum a energetiku, v ktorom bude najbližších päť rokov pôsobiť 72 poslancov. Vo výbore pre zahraničné veci ich bude 71. Vo výbore pre právne veci ich bude 25, vo výbore pre rozvoj 26.

Beňová kvestorkou a členkou predsedníctva EP

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si vo štvrtok v Štrasburgu zvolili piatich kvestorov na prvé 2,5-ročné obdobie. Novou kvestorkou sa stala aj  Monika Beňová (Smer-SD) z politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D).

Poslanci si piatich kvestorov zvolili zo zoznamu piatich kandidátov podľa toho, ako ich navrhli jednotlivé frakcie, čo znamená, že voľba sa uskutočnila aklamáciou a elektronické hlasovanie určilo iba ich prednostné poradie.

Monika Beňová
Zobraziť galériu (5)
Monika Beňová  (Zdroj: SITA)

To ukázalo, že najviac hlasov (407) získala francúzska poslankyňa Anne Sanderová z tábora ľudovcov (EPP), za ňou nasledovala Monika Beňová a maltský poslanec za EPP David Casa (obaja získali 391 hlasov), francúzsky poslanec z liberálno-centristickej skupiny Obnovme Európu Gilles Boyer (317) a piatym v poradí (261) sa stal poľský poslanec Karol Karski z frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

"Som rada, že mne osobne aj Slovensku sa podaril takýto úspech. Druhý najvyšší počet hlasov a zvolenie do predsedníctva Európskeho parlamentu je pocta a aj úspech. Budem sa snažiť robiť si svoju prácu aj naďalej čo najlepšie," uviedla Beňová pre TASR.

Kvestori sú členmi predsedníctva EP, orgánu zodpovedného za administratívne, personálne a organizačné záležitosti europarlamentu. Na starosti majú administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú poslancov. V predošlom volebnom období europarlamentu bol kvestorom - vôbec prvým zo Slovenska - aj europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD).

Viac o téme: PoslanciVýboryEurópsky parlamentZaradenieObčianske slobody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu