Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Europoslaneckí nováčikovia v Štrasburgu: FOTO Vzrušenie i nespokojnosť, takto hodnotia prvý deň

V europarlamente už zarezávajú nováčikovia Zobraziť galériu (7)
V europarlamente už zarezávajú nováčikovia (Zdroj: Facebook/Eugen Jurzyca - V Bruseli za Slovensko/Lucia Nicholsonová/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

BRUSEL - Včera sa vo francúzskom Štrasburgu zišli europoslanci, aby počas ustanovujúcej schôdze europarlamentu zvolili predsedu tejto inštitúcie. Niektorí sa v spoločnosti medzinárodných poslancov a medzi zástupcami viacerých európskych frakcií ocitli po prvý raz. Medzi slovenským osadenstvom nechýbali mená ako Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, ale ani Milan Uhrík.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že bývalá podpredsedníčka slovenského parlamentu sa na fotke usmieva a je spokojná s novou politickou pozíciou, no situáciu nevykreslila až tak ružovo, ako by sa mohlo zdať. 

Sklamala ju úroveň komunikácie

Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa s výkonom funkcie v europarlamente ešte len zoznamuje, podotkla, že jej celkový stav v nových poslaneckých laviciach celkom nevyhovuje.

Europoslaneckí nováčikovia v Štrasburgu:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Ďuriš Nicholsonová)


Summit EÚ predstavil štyri kľúčové mená: FOTO Európsky parlament má nového predsedu!


Tento týždeň totiž europoslanci trávili voľbou nového šéfa celého európskeho parlamentu. Situácia napokon skončila tak, že víťazom sa stal David-Maria Sassoli. Výrazná tvár strany SaS, v ktorej si Nicholsonová medzičasom pozastavila členstvo, mala problém s celkovou komunikáciou v EP. "Po necelých dvoch dňoch môžem skonštatovať, že som nemilo prekvapená úrovňou diskusie v EP, aj napríklad v našej frakcii ECR, či na bilaterálnych úrovniach," skonštatovala sklamaná Nicholsonová.

Prvé kroky v novej práci

Medzi iným pre portál Topky popísala svoje prvé pocity z novej práce. "Prvý deň som strávila pracovne, veľa administratívnych povinnosti, prevzala som kanceláriu, dali sme si poradu s bruselským tímom asistentov a dohodli prvé témy, ktorým sa budeme venovať," začala Nicholsonová.

Medzičasom sa na sociálnej sieti fotkou pochválil aj jej stranícky kolega Eugen Jurzyca, ktorý sa zúčastnil aj prvej plenárnej schôdze europarlamentu.

Medzi novými tvárami v europarlamente je aj ďalší človek SaS - Eugen Jurzyca
Zobraziť galériu (7)
Medzi novými tvárami v europarlamente je aj ďalší človek SaS - Eugen Jurzyca  (Zdroj: Facebook/Eugen Jurzyca)

Nicholsonová tiež zdôraznila skutočnosť, že je tu istá podoba pri voľbe predsedu europarlamentu a napríklad voľbou ústavných sudcov na Slovensku, kedy sa nedodržali vzájomné dohody. "Na voľbe predsedu EP sa ukázalo, že ani v inštitúcii, ako je EU, nie vždy fungujú jasne stanovené pravidlá, ale skôr politické dohody medzi veľkými členskými štátmi ako Francúzsko, či Nemecko," myslí si Nicholsonová.

Mená na poslednú chvíľu

Nad pravdepodobným víťazom visel podľa Nicholsonovej až do poslednej chvíle pomyselný otáznik. "Mená kandidátov, z ktorých sme mali vybrať predsedu EP, neboli známe až do poslednej chvíle pred hlasovaním, mená sa odhadovali za zatvorenými dverami, a tým sa porušili pravidlá spitzenkandidatov z jednotlivých frakcií. Zvíťazil sociálny demokrat z Talianska, Sassoli, a ja dúfam, že EP sa bude pod jeho vedením správať zodpovedne voči všetkým výzvam, ako sa na jedinú priamo volenú inštitúciu EU patrí," uzavrela bývalá podpredsedníčka Národnej rady SR.

Progresívci v europarlamente

Jeden z členov Progresívneho Slovenska Martin Hojsík sa tiež na sociálnej sieti pochválil fotkou, na ktorej pózuje vo svojom novom pracovnom pôsobisku. Hojsík poďakoval za podporu a pripomenul aj to, že by mu bolo ľúto stratiť Veľkú Britániu ako člena EÚ.

Europoslaneckí nováčikovia v Štrasburgu:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Martin Hojsík)

Hojsík pre Topky priznal, že účasť vnímal ako výnimočnú. "Účasť na prvom zasadaní Európskeho parlamentu bola pre mňa špeciálna. Bol to silný pocit stáť pri Óde na radosť, európskej hymne. Pocítil som zodpovednosť, ktorú v tej chvíli preberám, ako za Slovensko, tak celý európsky projekt," uviedol Hojsík.

Podobne ako Nicholsonová, aj on bol rozčarovaný z nepodarenej dohody v prvom kole voľby predsedu EP. "Naša frakcia, Renew Europe - Obnovme Európu, sa rozhodla podporiť kandidáta Davida-Mariu Sassoliho (ITA, S&D). Bolo pre mňa prekvapením, že v prvom kole nezískal dostatočnú podporu od kolegov z EPP a S&D a nebol na prvýkrát zvolený. Nakoniec sa podarilo pánovi Sassolimu získať dostatočnú podporu v druhom kole," uzavrel novozvolený europoslanec Hojsík.

Líder kandidátky PS-Spolu hovorí o dohode

Michal Šimečka, ktorý sa do europarlamentu prekrúžkoval z čela kandidátky PS-Spolu, sa po zvolení Sassoliho tiež prezentoval fotografiou na sociálnej sieti. Pripomenul, že jeho zvolenie nebolo otázkou jeho osobnostných vlastností.

Europoslaneckí nováčikovia v Štrasburgu:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

"Treba na rovinu povedať, že David-Maria Sassoli nezvíťazil vďaka svojej výnimočnej charizme či všeobecnej autorite. Zvolenie tohto talianskeho sociálneho demokrata bolo súčasťou koaličnej dohody politických skupín, vrátane tej mojej," napísal Šimečka v statuse.

Europoslaneckí nováčikovia v Štrasburgu:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

Hovoril aj o tom, že Slovensko sa ocitlo v izolácii. "Včera to krátko vyzeralo, že Slovensko môže obsadiť post vysokého predstaviteľa pre zahraničnú politiku. Ale namiesto Maroša Šefčoviča ho získal španielsky minister zahraničia Joseph Borrell. To je, bohužiaľ, výsledok diplomacie v podaní V4. Namiesto toho, aby premiéri V4 navrhli svojho kandidáta a bojovali zaňho, akurát blokovali iných (napríklad Timmermansa, lebo kritizuje ohýbanie právneho štátu v Maďarsku a Poľsku). Napokon skončili v izolácii, a Slovensko s nimi," skonštatoval Šimečka.

Nespokojnosť kotlebovca Uhríka

Na nové miesto sa zle zvykalo členovi Kotlebovej strany ĽSNS Milanovi Uhríkovi. "Prvé dni v Európskom parlamente považujem za sklamanie. Ráno bol problém vôbec sa dostať do budovy Európskeho parlamentu v Štrasburgu a stihnúť úvodné zasadanie, pretože pred parlamentom protestovali stovky Kataláncov. Vyjadrovali svoj nesúhlas s tým, že španielska centrálna vláda neumožnila dvom zvoleným katalánskym europoslancom nastúpiť na výkon ich mandátu. Strážili ich policajti, ktorí nechceli do blízkosti parlamentu pustiť ani vozidlá europoslancov," povedal pre Topky Uhrík.

Milan Uhrík prišiel podporiť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Protestujúci sa podľa Uhríka nachádzali aj priamo v budove. "Po príchode do europarlamentu sme opäť natrafili na davy protestujúcich eurofanatikov z Veľkej Británie, ktorí prišli vyjadriť odpor proti demokraticky rozhodnutému Brexitu. Je to ďaleko za hranicou slušného správania," myslí si Uhrík s tým, že uprednostňuje na postoch predsedov parlamentov skôr konzervatívnejších kandidátov. "Žiaľ, ponuka takých kandidátov je veľmi obmedzená," uzavrel Uhrík.

Viac o téme: Eugen JurzycaMilan UhríkLucia Ďuriš NicholsonováMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu