Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér Pellegrini sa objavil v záhadnom VIDEU: Zahral si nesmrteľného Nea z Matrixu

Premiér Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Premiér Peter Pellegrini (Zdroj: YouTube/OECD)

BRATISLAVA - Málokto by povedal, že slovenský premiér Peter Pellegrini sa cíti dobre aj v hereckej pozícii. Svedčí o tom najnovšie video, ktoré je do značnej miery inšpirované ikonickou filmovou snímkou Matrix, ktorá sa zaoberá fiktívnym digitálnym svetom. Zrejme aj o to išlo tvorcom tohto videa, pretože spojitosť s digitalizáciou je v tomto prípade viac ako jasná.

 

Celá scéna začína usadnutím generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Josého Angela Gurríu a slovenského premiéra Pellegriniho do podobných kresiel, v akých pred dvadsiatimi rokmi sedeli Lawrence Fishburne ako Morpheus a Keanu Reeves ako Neo v legendárnom sci-fi trháku Matrix.

Premiér Pellegrini sa objavil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/OECD)

Aj situácia je pomerne podobná. Kým hlavný hrdina filmu si musel vyberať medzi dvoma kapsulami, Pellegrini dostal od Gurríu na výber z dvoch svetov. Jeden pozostáva zo súčasnej podoby, pričom ten druhý je v rámci kampane OECD prezentovaný ako digitálny svet budúcnosti ktorý "vybudujeme spolu".

Slovenský premiér odpovedá v angličtine. "Je to veľmi jednoduché. Nechajte nás vstúpiť do svetla a vybrať si budúcnosť. Odpor je zbytočný. Nemôžeme a nemali by sme sa skrývať pred tým, čo príde," hovorí tajomníkovi Pellegrini.

Premiér Pellegrini sa objavil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/OECD)

Štýl videa ako zámer

Celé video je mienené ako videopozvánka na zasadnutie OECD, ktoré sa bude v Paríži konať v dňoch 20. až 23. mája. Slovensko je v súčasnosti v predsedníctve OECD a týmto inovatívnym spôsobom sa v spolupráci s OECD rozhodli premiérov krajín pozvať na konferenciu ohľadom témy digitálnej transformácie. Po filozofickej stránke sa film Matrix tiež uberal po línii digitálnej transformácie, a preto je jasné, prečo si tvorcovia vybrali tento spôsob.

Viac o téme: Peter PellegriniPredsedníctvo OECDJosé Ángel Gurría
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu