Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koaliční lídri hovoria o sociálnych opatreniach aj o voľbe kandidátov na ústavných sudcov

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Koaliční lídri rokujú v parlamente o sociálnych opatreniach. Mali by hovoriť aj o voľbe kandidátov na ústavných sudcov, ktorá čaká poslancov na májovej schôdzi.

Smer-SD, SNS a Most-Híd majú prerokovať viaceré návrhy na zníženie odvodov, zvýšenie dávok pre rodičov či zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov. Koalícia sa už dohodla napríklad na zavedení tzv. športových poukazov aj na stoeurovom príspevku pre rodičov prváčikov na nákup školských pomôcok. Tieto dva návrhy už predložili na májovú schôdzu parlamentu.

V prípade voľby kandidátov na ústavných sudcov hľadá koalícia dohodu na počte uchádzačov, ktorých by mal parlament zvoliť. Viacerí predstavitelia koalície už spomínali, že by mohli zvoliť desiatku mien, ktoré do výberu chýbajú.

Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov, preto bude ďalšia voľba. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu (ÚS) SR. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na ÚS sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Na koaličnom rokovaní v parlamente by mali byť predseda Smeru-SD Robert Fico, premiér Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu Martin Glváč, šéf Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, Most-Híd zastupuje predseda Béla Bugár, podpredseda László Sólymos a šéf klubu Tibor Bastrnák.

Koalícia má ambíciu zvoliť čo najviac kandidátov na ústavných sudcov

"Koalícia má vôľu zvoliť najviac kandidátov," povedal Bugár. Ambíciu zvoliť čo najviac mien potvrdil aj predseda klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Viacerí predstavitelia koalície už minulý týždeň naznačovali, že koalícia by mohla zvoliť desiatku kandidátov, ktorí chýbajú.

Bastrnák však pripomína, že prezident SR Andrej Kiska z doterajších ôsmich kandidátov vymenoval len troch. Je preto podľa Bastrnáka otázne, koľko mien vlastne má parlament ešte poslať hlave štátu.

Poslanci by mali kandidátov voliť 21. mája podvečer. Pôjde už o tretiu voľbu. V prvej nezvolili nikoho, v druhej ôsmich kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu (ÚS) SR. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na ÚS sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Koaličná rada hovorila podľa Bugára aj o otázke hrania cudzej štátnej hymny. Most-Híd zopakoval, že prelomenie prezidentovho veta nepodporí. Ak zákon z dielne SNS týkajúci sa hrania hymny prejde, parlament bude v zrýchlenom režime prijímať úpravu Mosta-Híd, ktorá má zákaz hrania zrušiť. Pokiaľ parlament veto neprelomí, zostane platný súčasný zákon.

Viac o téme: KoalíciaRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu