Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci za Sme rodina neuspeli s návrhmi týkajúcimi sa 13. dôchodku a prídavku na dieťa

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Poslanci za hnutie Sme rodina neuspeli so svojimi návrhmi zákona o trinástom dôchodku a noviel zákonov o prídavku na dieťa a o sociálnom poistení. Národná rada SR neposunula návrhy do druhého čítania. Poslanci za Sme rodina navrhovali cez zákon o trinástom dôchodku stanoviť sumu trinástej penzie diferencovane, a to v závislosti od sumy dôchodku alebo úhrnu súm dôchodkov.

Ak je dôchodok alebo suma viacerých dôchodkov nižšia ako životné minimum, poslanci navrhovali tejto skupine dôchodcov vyplatiť 13. dôchodok vo výške minimálnej mzdy. V prípade, že dôchodok a úhrn dôchodkov je vyšší ako životné minimum, navrhovali tejto skupine dôchodcov vyplatiť 13. dôchodok vypočítaný podľa stanoveného vzorca (13. dôchodok by sa rovnal sume minimálnej mzdy zníženej o koeficient 0,18 vynásobený rozdielom medzi dôchodkom a životným minimom).

V rámci návrhu noviel zákonov o prídavku na dieťa a o sociálnom poistení poslanci za hnutie Sme rodina chceli finančne podporiť mladé rodiny pri vzdelávaní ich detí. V prípade detí, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, alebo sa sústavne pripravujú na povolanie štúdiom na strednej škole, navrhovali zaviesť mimoriadny prídavok na každé dieťa vo výške 50 eur, ktorým by každoročne zmiernili náklady súvisiace s nástupom dieťaťa do školy.

Poslanecké návrhy opozície ukončili dnešné rokovanie

Poslanecké návrhy opozície ukončili piaty deň 43. schôdze NR SR. Ľudová strana Naše Slovensko navrhuje novelu Trestného zákona, vďaka ktorej by sa znížil vek trestnej zodpovednosti zo súčasných 14 rokov na 12 rokov a priestupkovej zodpovednosti z 15 rokov rovnako na 12 rokov.

Kotlebovci tiež navrhujú zmenu Ústavy SR. Cieľom je zakotviť do ústavy hmotnú zodpovednosť fyzických osôb (politikov), ktoré vykonávajú verejnú moc vo verejnej správe, za škodu, ktorá vznikla ich nezákonným úradným postupom alebo nezákonným rozhodnutím.

Skupina poslancov za hnutie Sme rodina navrhuje, aby sa znížila podmienka nadpolovičnej účasti oprávnených voličov na platnosť celoštátneho referenda. Postačovať bude účasť najmenej 30 percent oprávnených voličov, pričom rozhodnutie musí byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Schôdza pokračuje v stredu ráno o 9:00. Rezonovať bude téma voľby kandidátov na ústavných sudcov. Uchádzači o najcennejší talár už absolvovali verejné vypočutie, pričom ústavnoprávny výbor posunul do pléna všetkých 29 z nich. Parlament volil sudcov už v priebehu februára tohto roka, keď neúspech spôsobili najmä poslanci vládnej strany Smer-SD, ktorí odovzdávali väčšinou prázdne hlasovacie lístky, čím voľbu zablokovali. Ústavný súd SR je od 16. februára tohto roka značne paralyzovaný, keď na ňom zostali iba štyria sudcovia z trinástich. Prakticky funguje iba jeden trojčlenný senát v dvoch variantoch. Na riadny chod košického súdu tak musí Národná rada SR zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu.

Viac o téme: Neúspech13. dôchodokPrídavky na dieťaSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu