Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvé detaily o strane prezidenta Kisku: Radičová prehovorila o spolupráci, Žitňanská mu dala košom

Andrej Kiska a Iveta Radičová Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska a Iveta Radičová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Súčasný prezident Andrej Kiska má pred sebou zjavne ambície na pôsobenie v parlamente. To, o čom sa doteraz len hovorilo v zákulisí, sa podľa aktuálnych informácií stane realitou. Kiska do toho skutočne ide a v jeho budúcom subjekte sa môžu ocitnúť aj ľudia, ktorí boli už v minulosti ikonickými predstaviteľmi parlamentnej politiky.

Medzi takými ľuďmi nechýba ani bývalá premiérka Slovenskej republiky Iveta Radičová. Už pred druhým kolom prezidentských volieb portál Glob.sk informoval o tom, že rokovania ohľadom budúceho Kiskovho projektu sú na vrchole. Ten v máji minulého roka aj prostredníctvom sociálnej siete oznámil, že sa už o post prezidenta nebude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať. Potom sa v júli opäť vyjadril na margo svojho budúceho politického pôsobenia značne konkrétnejšie. „Musíme zmeniť politickú mapu Slovenska, musíme vrátiť Slovensku, čo si zaslúži. Ideme do toho a verím, že to dáme,“ vyhlásil vtedy prezident.

Akékoľvek ďalšie informácie o svojom politickom pôsobení toho času Kiska nezdieľal. Urobil tak až v týchto dňoch. “Platí to, čo som povedal. Urobím všetko preto, aby nová vláda bola zložená zo schopných a čestných ľudí. Teraz sa nebudem bližšie k tomu vyjadrovať, po 15. júni dám presný obraz o tom, ako chcem svoj sľub naplniť,” priznal Kiska

Aktívne pôsobenie Radičová odmieta

Bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá mala podľa medializovaných informácií figurovať v budúcej Kiskovej strane ale odmieta aktívne podieľanie sa na súčasnej politickej scéne. "Moje vyjadrenie je nemenné a presné. Neplánujem návrat do aktívnej politiky. Aktívne nevstúpim na politickú scénu. Jedna vec sú diskusie a rozhovory s rôznymi politickými subjektmi, ktorým som sa nikdy nebránila. Pokiaľ ich zaujímajú politické skúsenosti, tie odovzdám. Čo si z nich vyberú, je na nich, ale to je všetko." povedala Radičová pre Topky.

Dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Potvrdila, že sa s Andrejom Kiskom stretla a rozprávala. "Pán prezident Kiska na úvod našich stretnutí sa vyjadril veľmi jednoznačne, že plne rešpektuje moje rozhodnutie nevstúpiť aktívne na politickú scénu v Slovenskej republike a na tejto báze sa zhovárame a diskutujeme. Nebránim sa konzultáciám pri tvorbe programového zamerania a nikdy som sa podobným konzultáciám nebránila ani vo vzťahu ku mne blízkym politickým stranám," spresnila Radičová charakter stretnutí s prezidentom Kiskom.


Prezidentské voľby predstavujú v slovenskej spoločnosti zlomový moment, tvrdí Radičová


Radičová okomentovala aj výskum agentúry AKO, ktorá Kiskovej strane vymerala až 40-percentný volebný potenciál. "Ostatné voľby, či už to boli voľby prezidentské pred piatimi rokmi, voľby do vyšších územných celkov či komunálne voľby, alebo súčasné prezidentské voľby, majú v sebe okrem iného aj odkaz, že nesmierne dôležitá pre voličov je ponuka. Ponuka, ktorú majú na výber pri rozhodovaní sa o svojich politických preferenciách. Ak sa z tohto pohľadu pozeráme na prieskumy verejnej mienky a príklon voličov k tej ponuke, ktorá momentálne existuje, tak to vysiela jasný signál, že istá, nie zanedbateľná, dokonca výrazná časť nevoličov nenachádza reprezentáciu na súčasnej politickej scéne," prezradila pre Topky Iveta Radičová.

Ďalšie tváre na obzore, Žitňanská spoluprácu poprela

Ponuku dostali od Kiskovej strany aj Gábor Grendel z OĽaNO, bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská či europoslankyňa Jana Žitňanská.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Súčasná poslankyňa parlamentu a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská svoje pôsobenie v strane Andreja Kisku tiež vylúčila. "Platí to, čo som povedala aj pred rokom. Ja sa týchto volieb nezúčastním a nemienim sa ani stranícky angažovať," povedala Žitňanská.

Starosta Spišského Hrhova by vstup do novej Kiskovej strany zvážil

„Je pravda, že s prezidentom Kiskom sme intenzívne spolupracovali v oblasti riešenia rómskej problematiky. Často sa na mňa obracal, zaujímal ho môj názor, no žiadna konkrétna ponuka, či už na vstup do strany alebo na post splnomocnenca od neho neprišla,“ vysvetľuje Vladimír Ledecký. V minulosti už dostal viacero ponúk na vstup do politiky, stále ich dostáva, no na žiadnu doposiaľ nereflektoval. Zároveň dodal, že s prezidentom sympatizuje a sú na jednej vlne. „Poznám tím jeho najbližších ľudí, mám ich rád, takže ak by taká ponuka prišla, budem nad ňou vážne uvažovať,“ uviedol Ledecký, ktorého dcéra Vladimíra je najmladšou členkou prezidentovho tímu.

Starosta tiež uviedol, že aj keď sa už niekoľko rokov intenzívne zaoberá riešením rómskej problematiky, úrad splnomocnenca pre rómske komunity pre neho v žiadnom prípade neprichádza do úvahy. Jedným z hlavných dôvodov podľa neho je, že splnomocnenec je len figúrka, ktorá v skutočnosti nemá dosah na reálne riešenie rómskej otázky. „Pokiaľ by chcel niekto riešiť rómsku otázku, tak určite nie z pozície splnomocnenca. Splnomocnenec nemá potrebné kompetencie, nerieši problémy, len ich hasí,“ doplnil starosta.

„Ja som spokojný človek tam, kde som. Nehovorím, že vstup do vysokej politiky vylučujem, no záleží na konkrétnej ponuke, kto mi ju dá, akí ľudia by boli v tíme, aké majú ciele a čo chcú dokázať,“ uzavrel Ledecký.

Viac o téme: Parlamentné voľbyPolitická stranaIveta RadičováAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu